Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

CIJENE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA PREVISOKE3.7.2002.


Općina Brckovljani prva je i za sada još uvijek jedina u Hrvatskoj dobila suglasnost Ministarstva poljoprivrede i šumarstva na svoj Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. Riječ je o otprilike 1.300 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je Općina, nakon dobivanja suglasnosti, trebala ponuditi zainteresiranim obiteljskim gospodarstvima i gospodarstvenicima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom na različite oblike korištenja. Programom je 700 hektara predviđeno za koncesije, 400 hektara za prodaju, te 200 hektara za davanje u zakup. Polovina od, na taj način prikupljenih sredstava, trebala bi postati proračunski prihod Općine Brckovljani, a prema računicama načelnika Općine Željka Funteka, dobivenih na bazi cijena zemljišta iz starog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, to bi trebalo značiti 400.000 kuna godišnjeg prihoda u narednih 20 godina, koliko traje isplata.


No, s obzirom da novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije odredio cijene zemljišta, već je njihovo formiranje prepustio Poreznoj upravi, a upravo je tu, kaže Funtek, i nastao problem s realizacijom Programa. Porezna je uprava, naime, zemljište četvrte i pete kategorije, kojeg je najviše na području općine Brckovljani, umjesto očekivanih 8.000 do 10.000 kuna, procijenila gotovo četverostruko skupljim. Zemljište četvrte kategorije procijenjeno je na 40.000 kuna po hektaru, a pete na 30.000 kuna.


Takve su cijene previsoke, kaže Funtek, dodajući da je na taj način Program postao neprovediv za prodaju, ali i za zakup koji bi trebao biti tek 30 posto jeftiniji od kupnje zemljišta. Razlog zbog kojeg se došlo u ovakvu situaciju vidi u nekoordiniranosti Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i Ministarstva financija. Ipak, Funtek smatra problem rješivim, te je od Porezne uprave zatražio korekciju cijena, koje, smatra, ne bi smjele biti više od onih iz starog Zakona na temelju kojih je interesenata za kupnju i zakup bilo više od samog zemljišta. Stoga, zaključuje Funtek, Općina Brckovljani neće raspisati natječaj za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem sve dok se cijene ne korigiraju. (Nenad Haleuš-Mali)Objavljeno: 3.7.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner