Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

VINO NA KAPLJICE11.9.2002.


Vinogradarstvo je jedna od grana koja bi mogla omogućiti ekonomski razvoj općine, ali koja je već više godina zakočena neorganiziranošću proizvođača grožđa i vina kao i nedostatkom informacija o državnim poticajnim mjerama. Preko udruga se promiče važnost i vrijednost kvalitete proizvoda, te unaprjeđuje i potiče proizvodnja grožđa i vina kao i sam društveni ugled vinogradara. Takve udruge postoje i u Zelini i u Vrbovcu, ali ne i na području općine Brckovljani i Dugog Sela koje su po površini koja otpada na vinograde i kvalitetnoj proizvodnji vina i više od konkurencije. U Vrbovcu je takva udruga osnovana 1994. godine i temelji se prvenstveno na edukativnom djelovanju kroz organiziranje raznih stručnih predavanja, savjetovanja, izložaba i natjecanja, a krajnji cilj joj je unapređivanje poljoprivrede u području vinogradarstva podizanjem kvalitete vina. Općina Brckovljani pripada Dugoselsko-Vrbovečkom vinogorju (podregija Prigorje-Bilogora) s ukupnom površinom vinograda od 120 hektara. Najzastupljenije sorte su graševina, traminac, rajnski rizling i pinot. O kvaliteti vina s tih područja, kao i njenom potencijalu, najbolje pokazuju rezultati plasiranja na natjecanju na Izložbi vina sjeverozapadne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini, a i primjeri sadnje mladih vinograda: 3.600 cijepova Kišićek Gorana, 3.500 cijepova Damira Zaleznika.


- Udruga je neophodna kako za organiziranje samih vinogradara, njihove edukacije tako i radi sufinanciranja i plasiranja njihovih proizvoda. Već godinama pokušavam potaknuti njeno stvaranje, kao i stvaranje seoskog turizma u dogovoru s općinom, ali načelnik odbija o tome raspravljati, kazao je Damir Zaleznik.
Jedan od najvećih vinogradara Meliš Mirko, s godišnjom proizvodnjom od oko 5.600 litara, tvrdi da za ozbiljnije inicijative nije upoznat te da je potrebno njezino stvaranje na području bivše općine Dugo Selo. Na pitanje o razlogu nepreuzimanja inicijative navodi nedostatak vremena. Prema Željku Funteku, načelniku Općine Brckovljani, općina bi izašla u susret vinogradarima financirajući registraciju udruge i u izradi pravnog dijela osnivanja. Na pitanja o razlozima njezina nepostojanja i o poticajnim sredstava načelnik odgovara:


- Udruga se formira više od tri godine. Prije godinu dana općina je sazvala u dogovoru s Krešom Kraljem, diplomiranim agronomom, sastanak vinogradara na kojem bi se izabrao inicijativni odbor, no do njezinog osnivanja nije došlo zbog nemogućnosti dogovora među samim vinogradarima. Prema programu o raspodjeli polj. zemljišta općine Brckovljani u vlasništvu RH 20 hektara se izdvaja za prodaju vinogradarima, no zbog previsokih cijena poreznoj upravi je poslana molba za njihovo smanjenje te se konačna realizacija tog dijela programa očekuje krajem godine, rekao je Funtek.


Jedan od glavnih inicijatora na ovim područjima Krešo Kralj smatra da bi naj bitniji element udruge, s obzirom na velik broj malih vinogradara, bio u informativnom aspektu jer da postoji udruga ona bi bila službeno obaviještena na primjer o natječaju za subvencioniranje nabave loznih cijepova u Zagrebačkoj županiji u 2002. godini, za kojega mnogi vinogradari nisu znali.


- Godinama sam na svojim stručnim predavanjima pokušao okupiti vinogradare i oni su svi bili proklamativno za, ali je svaka inicijativa završavala premalim brojem odaziva. Udruga bez najvećih vinogradara nema smisla jer upravo oni trebaju biti osnivači. Takva udruga se treba temeljiti na edukaciji u smislu organiziranja stručnih predavanja i izložbi vina radi njihove promocije i plasmana na tržištu, objašnjava Kralj. (K. K.)Objavljeno: 11.9.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner