Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

KUD "AUGUST CESAREC" GOSTOVAO U NJEMAČKOJ11.9.2002.


Na međunarodnoj smotri folklora što se održavala u njemačkom gradu Salzkottenu (nedaleko grada Dortmunda) od 24. do 31. kolovoza, a koja je okupila kulturno umjetnička društva iz Irske, Češke i zemlje domaćina, 30-tak članova Kulturnog umjetničkog društva "August Cesarec" bili su jedini predstavnici Hrvatske. Kako nam je rekao član društva Vlado Funtek do suradnje s kulturno umjetničkim društvom "Danzdeel Salzkotten" je došlo na temelju poslovne suradnje pojedinaca iz KUD-a "A. C." i Nijemaca. No, isto tako Općina Brckovljani uspostavila je dobre odnose s njemačkim veleposlanikom u Hrvatskoj, pa se na ovaj način željelo učvrstiti suradnju s Njemačkom u svakom pogledu.


Na smotri "Jubilaumsfestwoche", koja se organizira već 30. put po redu, "August Cesarec" nastupio je s četiri koreografije, i to iz Posavine, Slavonije, Like i Ražanca. Osim službenog programa koji je bio organiziran u večernjim satima, u 7-dnevnom boravku domaćini su svojima gostima priredili bogati zabavni program, izlete, obilazak etno-sela blizu Salzkottena, te grada Kollna. Na putu u Njemačku kudovce je pratio i načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek koji je bio primljen kod gradonačelnika grada domaćina Konrada Rumpa, a razgovarali su o problemima lokalnih jedinica, ali i o budućoj, ne samo kulturnoj, već i gospodarskoj suradnji. U financiranju puta velikim dijelom sudjelovala je Općina Brckovljani, potom Zagrebačka županija i sponzori "Božjakovina d.d.", restoran "Dioniz" "A.S.T. Solarević", "PMV", beton "Gračec", ljekarna "Trnski", "D.S.F. Frančić", cvjećarna "Lanisa", te mnogi drugi.


Inače, ovaj KUD postoji od 1968. godine, sa zatišjem od 1988. do 1997. godine kada je ponovno obnovio rad. Tijekom tih godina, društvo je sudjelovalo na mnogobrojnim folklornim i kulturnim događanjima u Hrvatskoj, s time da je ovo njihov prvi put u inozemstvo. Kako ne bi došlo do ponovnog gašenja tradicije "Agusta Cesarca", društvu bi i trebalo omogućiti svoje prostorije jer se već godinama okupljaju i vježbaju u Vatrogasnom domu u Prikraju, rekao nam je Funtek, a na žalost i nošnje moraju posuđivati. (Iva Grgić)Objavljeno: 11.9.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner