Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE KONAČNO U PRODAJU I ZAKUP21.11.2002.


U općini Brckovljani su se još jednom uvjerili koliko je teško biti prvi u nečemu. Naime, nakon što su prvi u Hrvatskoj dobili suglasnost na Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za svoje područje, a zatim i suglasnost na odluke o prodaji, zakupu, te davanju zemljišta u koncesiju, u općini Brckovljani suočili su se s nerealno visokim početnim cijenama koje je odredilo Ministarstvo financija. Primjerice, početne cijene za zemljište pete i šeste klase, kakvog je najviše na području općine Brckovljani, iznosile su čak 30.000 kuna, a to je prema riječima načelnika općine Željka Funteka cijeli program moglo dovesti u pitanje pa je odgođeno raspisivanje natječaja, a općina je od Ministarstva financija zatražila korekciju početnih cijena.


Nakon dužeg čekanja dogodila se suprotna krajnost pa je nova početna cijena za petu klasu zemljišta iznosila tek 1.800 kuna po hektaru, odnosno razlika je bila toliko drastična da je primjerice cijena bivše šeste klase postala cijenom druge klase zemljišta. Na ponovljenu intervenciju općine, te uz, kako navodi Funtek, veliko zalaganje voditeljice Ispostave porezne uprave u Dugom Selu Jasne Hrubi, ovih dana su dobivene realne cijene koje je odredilo povjerenstvo za procjenu nekretnina. Početna cijena za prodaju jednog hektara poljoprivrednog zemljišta pete klase sada iznosi 8.000 kuna, a šeste klase 6.500 kuna, a s obzirom da postoji veliki interes obiteljskih gospodarstava za kupnju te da ponuditelji mogu ponuditi veću cijenu, Funtek pretpostavlja da će se po hektaru oranice dobivati 12.000 kuna. Početna cijena zakupa jednog hektara pete klase je 200 kuna, a šeste klase 165 kuna godišnje.


S obzirom da Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva mora dati suglasnost na svaki korak u realizaciji Programa i sam tekst natječaja za prodaju cca 400 hektara, te zakup cca 160 hektara zemljišta, kao i zakup cca 5 hektara vinograda na Svetom Jakobu o čemu je Općinsko vijeće nedavno također donijelo odluku, morat će se još jednom u Ministarstvo pa Funtek očekuje da bi natječaj konačno mogao biti raspisan početkom prosinca ove godine.


Funtek navodi da je riječ o veoma značajnom poslu za Općinu Brckovljani koja će realizacijom ovog programa, osim poticanja razvoja obiteljskih gospodarstava, izravno u općinski proračun u narednih deset godina uprihodavati oko 4 milijuna kuna. (Nenad Haleuš Mali)Objavljeno: 21.11.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner