Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

100 GODINA UDOMITELJSTVA U HRVATSKOJ21.11.2002.


U organizaciji Centra za radnu terapiju i rehabilitaciju "Stančić", te pod pokroviteljstvom Grada Dugog Sela, 8. listopada održan je okrugli stol s ciljem promoviranja edukativnog projekta "Edukacija obitelji udomitelja". Program su pripremili stručnjaci Centra "Stančić" u suradnji s Ministarstvom rada i socijalne skrbi i Centra za socijalnu skrb Dugo Selo.


- Udomiteljstvo u Hrvatskoj ove godine slavi 100 godina od prvog pisanog spomena, čime ovaj okrugli stol dobiva na još većoj važnosti - kazao je pomoćnik ministra rada i socijalne skrbi dr. Nino Žganec koji je također prisustvovao skupu, naglasivši kako se zapravo unazad 10 godina Udomiteljstvo snažno razvilo.


U Hrvatskoj postoji 4.600 korisnika smještenih u obitelji udomitelja, od toga je 2.300 djece i isti broj odraslih, dok je od ukupnog broja u domovima i srodnim institucijama smješteno 1.200 djece. O tom podatku pomoćnik ministra govori sa zadovoljstvom. No, kao najveći problem ističe troškove zbrinjavanja korisnika koji se mjesečno u institucijama kreću od 2.500 do 5.000 kuna, dok se naknade obiteljima udomitelja kreću od 1.400 do 1.600 kuna. Stoga u Ministarstvu, nezadovoljni postojećim sustavom udomiteljstva, pokreću deinstitucionalizaciju ove grane socijalne skrbi. Žganec smatra kako deinstitucionalizacija ide na ruku obiteljima udomitelja jer će se taj posao nastojati profesionalizirati, odnosno postat će kao i svaki drugi punopravni, stalni posao (osiguran staž, mirovinsko osiguranje i ostalo). Ta novina će se primjenjivati jedino u slučajevima udomljavanja više od 5 korisnika kada će obitelji udomitelja onda morati registrirati udomiteljski dom, naravno, ako ispunjavaju sve pretpostavke (riješeni smještajni kapacitet). Ovo smo protumačili kao još jednu državnu mjeru u zapošljavanju.


No, Žganec je istakao prethodnu edukaciju udomitelja kako bi ova ideja mogla doista i funkcionirati. U svrhu toga, Centar "Stančić" organizira program edukacije obitelji udomitelja koji će se održavati vikendima od 15. do 23. studenoga, o čijem je radu na okruglom stolu više toga rekla voditeljica tog programa mr. Vlatka Šimunović.


Na skupu su također bili prisutni viša savjetnica u Ministarstvu rada i socijalne skrbi Zvjezdana Janičar, ravnateljica dugoselskog Centra za socijalnu skrb Marica Belaić, ravnateljica Centra "Stančić" Jasna Lesički, gradonačelnik Dugog Sela Boris Mahač, no ne i, iako pozvani, načelnici općina Brckovljani i Rugvica, te oko 30-tak udomitelja koji se planiraju baviti udomiteljstvom s područja Dugog Sela, Vrbovca, Svetog Ivana Zeline, Ivanić Grada, Kloštra Ivanića, Križa, Brckovljana i Rugvice. (Iva Grgić)Objavljeno: 21.11.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner