Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

PROMIJENIMO STAV SPRAM INVALIDA20.12.2002.


U organizaciji Društva invalida Dugo Selo, Centra za radnu terapiju i rehabilitaciju "Stančić" i Centra za socijalnu skrb Dugo Selo, a pod pokroviteljstvom Poglavarstva Grada Dugog Sela 10. prosinca je u prostorima Centra Stančić održan okrugli stol s temom "Osobe s posebnim potrebama - danas i sutra". Cilj ovog okupljanja je bio raspraviti o stanju na području zadovoljavanja osoba s posebnim potrebama, pokrenuti realizaciju programa namijenjenim osobama s posebnim potrebama, te senzibilizirati lokalne zajednice za potrebe osoba s posebnim potrebama.


Pri Centru za socijalnu skrb na dugoselskom području registrirano je 237 osoba o kojima se skrbi Centar, od toga je 136 odraslih osoba i 101 dijete. Kako je rekla socijalna radnica iz centra Jelena Ergović, 32 osobe su osobe s invaliditetom i imaju pravo na naknadu, no samo ove godine pristiglo je 70 novih zahtjeva za ostvarenje ove naknade. Najveći "krivac" povećanju broja korisnika je sve veće osiromašenje društva, no Centar, bez obzira na to, pokušava brinuti o najugroženijima u društvu i svakom slučaju prilazi individualno.


U Centru Stančić pokrenuti su najrazličitiji programi kojima se želi još više otvoriti suradnja s lokalnom zajednicom. Premda Centar unutar svojih prostora skrbi za oko 430 korisnika s najtežim oblicima mentalne retardacije, isto tako nudi izvaninstitucionalne programe za osobe s invaliditetom. Među tim programima ponuđena je distribucija toplih obroka, terapijsko jahanje, logoterapija, radionice, savjetovališta za roditelje i mnogi drugi.


Okruglom stolu je nazočila i predsjednica Hrvatskog saveza Udruga tjelesnih invalida mr. Mirjana Dobranović koja je više govorila o zakonskoj regulativi i nastojanju ovog saveza da utječe na donošenje zakona koji bi pomogli i olakšali život osobama s invaliditetom, ali prije svega ostvarili svoja prava kao i ostali građani. Novi Zakon o sigurnosti u prometu i Zakon o graditeljstvu, koji će u najskorije vrijeme biti u saborskoj proceduri, donijet će neke novosti u reguliranju problematike invalida. Svi oni koji su zlorabili naljepnice s oznakom invalida na autima više to neće moći jer će ukinuti takve naljepnice, a osobe s invaliditetom koje posjeduju aute morat će nositi rješenja sa sobom. Isto tako ako se prilikom gradnje zanemari rješavanje arhitektonskih barijera i projektant i izvođač, zasebno će platiti kaznu od 250.000 kuna. Predsjednica Dobranović vjeruje da će se takvim sankcijama i regulativom puno pomoći osobama s invaliditetom.


Kao saborski zastupnik i dugoselski gradonačelnik Boris Mahač je podsjetio na nedavni susret Poglavarstva i Društva invalida Dugo Selo, prilikom kojeg je došlo do konkretnih prijedloga za poboljšanje situacije kretanja invalida u gradu, ali isto tako je najavio kako će Društvo invalida konačno dobiti dugoočekivane svoje prostore (u Arcusovim zgradama), te će Grad financirati najamninu i troškove režija.


(Iva Grgić)Objavljeno: 20.12.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner