Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

DUGO SELO VRATIT ĆE ZAGREBU NOVAC OD BILJEGA, A BRCKOVLJANIMA?20.12.2002.


U gradski proračun Dugog Sela od 2. travnja do 22. studenoga ove godine ušlo je ukupno 4.736.000 kuna tuđih sredstava, rečeno je na sjednici Gradskog vijeća Dugog Sela. Isti toliki iznos pogrešno je sjeo i u proračun Zagrebačke županije, a riječ je o prihodu Grada Zagreba od prodaje državnih biljega, čija je prodaja, zbog sjedišta veleprodajnog mjesta u Dugom Selu, pogrešno i prikazivana kao prihod Dugog Sela.


Gradske su službe Dugog Sela odmah primijetile da je riječ o neuobičajeno velikom prihodu od spomenute stavke pa je o povećanju upućeno nekoliko upita FINI - Regionalnom centru Zagreb koja je odgovorila tek nakon više od pola godine i utvrdila da Dugo Selo mora Zagrebu vratiti gotovo 5 milijuna kuna. Zanimljivo je, kako se čulo na sjednici Gradskoa vijeća Dugog Sela da pogrešku nije primijetila niti FINA, niti Grad Zagreb kojem je prihod umanjen, niti Zagrebačka županija koja je također uprihodovala tuđa sredstva. Ostaje stoga pitanje što bi se dogodilo da gradske službe Dugog Sela, koje su već i pripremile rebalans ovogodišnjeg proračuna baziran na povećanim prihodima od prodaje biljega od čega se u zadnji čas odustalo, nisu bile previše ažurne. Pitanje je kada bi se greška otkrila i što bi se moglo učiniti da je relativno siromašno Dugo Selo potrošilo novac bogate metropole. Vraćanje bi sigurno trajalo godinama, ili bi još jednom "vuk pojeo magare".


Slučaj je međutim otvorio i neka druga pitanja kao i pravednost zakona kojim se prihod od prodaje biljega dijeli u tri jednaka dijela između države, županije i gradova, odnosno općina. Dok država bez obzira na mjesto prodaje dobiva svoj dio, a u slučaju županija greške su ipak teže, premda je slučaj o kojem govorimo ipak presedan, gradski, odnosno općinski prihodi dodjeljuju se prema prodajnim mjestima na kojima se biljezi prodaju. Mnoge, posebno manje općine uopće nemaju mjesta gdje se prodaju državni biljezi pa stoga ostaju bez ovog prihoda. U općini Brckovljani su primjerice tako primijetili da njihova općina, premda se u većini slučajeva koje rješava općinska uprava od građana naplaćuje upravna pristojba, zapravo od toga nema ništa jer na svome području uopće nema niti jedno mjesto za prodaju biljega i sav prihod od prodanih biljega ide u Dugo Selo. Stoga postavljaju pitanje hoće li se iz dugoselskog proračuna i Brckovljanima vratiti dio prihoda od prodaje državnih biljega?


(Nenad Haleuš Mali)Objavljeno: 20.12.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner