Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Skupština Vatrogasne zajednice Brckovljani- POTREBAN POSEBAN ZAKON O DOBROVOLJNOM VATROGASTVU7.5.2002.


Unatoč tome što su vatrogasna društva s područja općine Brckovljani najbolja i najaktivnija na cijelom dugoselskom području, te unatoč tome što uživaju veliku podršku svoje matične općine, njihov status kao i status dobrovoljnog vatrogastva uopće, poprilično je upitan, rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice općine Brckovljani Marijan Geceg na godišnjoj skupštini Zajednice održanoj 20. travnja u DVD-u Lupoglav. Geceg je za nepovoljnu situaciju dobrovoljnog vatrogastva okrivio novi zakon o ovoj djelatnosti, kao i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja, prema njegovim riječima, ne štiti dobrovoljne vatrogasce. Jedna od novosti koje proizlaze iz tog zakona, rečeno je, su i skupi zdravstveni pregledi vatrogasaca, te osiguranje bez kojih ne smiju djelovati. Zdravstveni pregled, rečeno je, košta 450 do 560 kuna, pa je i to jedan od razloga da je od 418 vatrogasaca u općini Brckovljani, te zakonske obveze, zadovoljilo svega njih 24, i to 13 iz najboljeg DVD-a Gračec. Upravo je DVD Gračec u protekloj godini imao i najviše intervencija, čak 33 i 9 intervencija u prometnim nesrećama, dok je DVD Brckovljani imao 21, Lupoglav 7, a Hrebinec 4 intervencije.
Geceg je svoje izlaganje završio ustvrdivši da je hitno potrebno donošenje novog zakona o dobrovoljnom vatrogastvu u kojem bi se precizirao specifični status i uloga dobrovoljnog vatrogastva, a za VZO Brckovljani, koja djeluje pet godina, rekao je da je njeno formiranje mnogo značilo za 7 DVD-a s područja Brckovljana jer su u bivšoj zajednici s Dugim Selom i Rugvicom dobivali puno manje novaca, te da je u posljednjih pet godina nabavljeno mnogo nove opreme i vozila.
Jedna od glavnih zadaća operativnog plana za tekuću godinu, kojeg je izložio zapovjednik VZO Brckovljani Roberto Miholić, je izrada procjena ugroženosti od požara za područje svoje općine, te informatičko povezivanje svih društava. U ovoj će godini vatrogasci u Brckovljanima imati na raspolaganju 287.000 kuna, a čak 240.000 stići će iz proračuna općine. (Nenad Haleuš-Mali) Objavljeno: 7.5.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner