Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

LIDRANO U BOŽJAKOVINI19.4.2002.


U Osnovnoj školi "Stjepan Radić" u Božjakovini 10. travnja, pod pokroviteljstvom općine Brckovljani, organizirana je županijska smotra literarnih, dramskih, recitacijskih i dramsko-scenskih radova, više poznata kao LIDRANO 2002. Natjecanje je otvorio ravnatelj škole Jozo Pelivanović. U sklopu škole formiran je okrugli stol na kojem je prosudbeno povjerenstvo ocijenilo pristigle učeničke literarne i novinarske radove srednjih škola sa područja Zagrebačke županije. Najboljim literarnim radom kod srednjoškolaca proglašen je rad učenice Gimnazije Vrbovec Marije Sruk, inače iz Gračeca pod nazivom "Povratak", a kojeg ga u cijelosti prenosimo. (Iva Grgić)


  


  


D. CESARIĆU:


POVRATAK


Pogled kroz prozor. Posljednje jesenje jutro čeka na giljotinu kupeći zaostalo lišće s ulice. Niz zid susjedne zgrade teče slap boje nezrelog lješnjaka. Kap po kap. U žurbi stavljam krinku sangvinika. Ta, srijeda je dan za osmijeh, iako znam da sam još jedna u nizu velikih pukotina. Zatvaram vrata djetinjstva čvrsto stiskajući komad konopca u džepu i krećem u još jedan dan. Tupo gledajući u izguljene vrhove cipela prolazim kraj baraka u predgrađu. Uzalud. Svejedno osjećam miris bijele kave i čujem plač prljavih dječjih nogu na ulazu vagona kojim je jednom netko putovao u Pariz, na obale Seine. Kroz vrata male kavane žensko hihotanje okreće ljude na ulici. Bježim od tog smijeha, jer i ja čeznem za proljećem. Za mnom bježi sjena oblaka. Jedva preskačem lešinu na pločniku. Još jedna poludjela ptica. U redu pred ordinacijom za estetsku kirurgiju prepoznajem tetu Anitu koju noću često zamjećujem pod uličnom svjetiljkom. U parku radnici, umjesto voćaka, sade skulpture od armiranog betona, koje i prije i poslije kiše izgledaju jednako. U sivoj kući zvanoj škola, jedan tajanstveni pogled boji zidove u ružičasto.


Suton. Vraćam se praćena hrkanjem skitnice ispred haustora. Žilave sljepoočnice otkrivaju da sanja o vinu. Umorna od prizora iznenada shvaćam da su oni samo stihovi jedne velike pjesme. Pjesme o životu.


Sutra je prvi dan zime ......


  


Pogled kroz prozor. Povratak.Objavljeno: 19.4.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner