Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Problemi oko donošenja Prostornog plana Općine Brckovljani - MINISTARSTVO l ŽUPANIJA TUMAČE RAZLIČITO5.2.2002.


Već je prošlo tri godine, a da nisu donesene izmjene i dopune Prostornog plana bivše Općine Dugo Selo za područje Općine Brckovljani.


Još 1997. godine općina Brckovljani započela je sa izradom Prostornog plana općine Brckovljani, a kasnije je provedena javna rasprava i izrađen elaborat. Kada smo zatražili od Zagrebačke županije suglasnost, rečeno nam je kako se elaborat mora nazivati "Izmjene i dopune prostornog plana bivše Općine Dugo Selo za područje Općine Brckovljani". Nije nam ništa preostalo već izmijeniti sve nazive u elaboratu, bolje rečeno napraviti novi. Prema tim naputcima smo i postupili, što je Zagrebačka županija ubrzo nakon i odobrila. Na suglasnost od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva čekali smo godinu dana, dok smo na odobrenje Ministarstva kulture čekali osam mjeseci, s time da smo određene dijelove o kulturnoj baštini spomenute u elaboratu trebali još doraditi. U Ministarstvu prostornog uređenje i zaštite okoliša dobivamo tumačenje da u izmjenama i dopunama prostornog plana ne možemo obuhvatiti cijelo područje Općine Brckovljani, već jedan manji dio. U našem slučaju su to gospodarske zone koje smo morali izmijeniti tzv. metodologijom "točkaste izmjene".


Stoga smo izradili novi elaborat za to područje, a Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša je odgovorilo kako nam za to područje više ne trebaju nove suglasnosti, već da elaborat damo na suglasnost Županijskom uredu kako bi bio usklađen sa Županijskim prostornim planom. Međutim u Županijskom uredu to ne prihvaćaju, već smatraju da treba sprovesti javnu raspravu i zatražiti sve suglasnosti na ovaj elaborat.


Ponovno sam razgovarao sa Ministarstvom u kojem kažu da ne trebaju sve suglasnosti da elaborat uputimo na Županijsko poglavarstvo koji bi ga onda usuglasili sa Županijskim prostornim planom, te onda donijeli odluku za provedbu javne rasprave na županijskom nivou, kako bi onda Županijsko poglavarstvo utvrdilo konačni prijedlog uz suglasnost Županijskog ureda.


To smo sada napravili i tako ćemo postupiti. Da li će Županijski ured to prihvatiti ili ne, vrijeme će pokazati, premda je Županijski ured primio takav naputak od Ministarstva. Žalosno je da Ministarstvo predlaže jedno, a županijski ured to ne prihvaća, već predlaže cijeli postupak ispočetka koji bi onda potrajao više od pola godine.


Sa prijedlogom ćemo sada upoznati Županijsko poglavarstvo i župana, pa neka on kaže svoje. Na žalost vrijeme prolazi, a gospodarska zona je jedino rješenje za daljnje planove (izgradnja kanalizacije, nogostupa i daljnje asfaltiranje ulica).Načelnik Općine Brckovljani 


Željko FUNTEKObjavljeno: 5.2.2002.


shadow
banner banner banner banner banner banner