Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

OČEKUJE SE VIŠE PRIHODA OD PRODAJE DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA!11.10.2001.


Vijeće općine Brckovljani održalo je treću sjednicu u novom sazivu na kojoj je usvojen novi Statut Općine Brckovljani i Poslovnik o radu Općinskog vijeća koji su usklađeni s novim zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.


Vijećnici su prihvatili općinski program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koje je u vlasništvu Republike Hrvatske. Predviđa se kako će trećina tog zemljišta ići na prodaju, a preostale dvije trećine dat će se u zakup. Općina Brckovljani od toga očekuje znatan prihod u svom proračunu. Naime 50 posto prihoda od prodaje poljoprivrednog zemljišta sada ide u općinski proračun, 25 posto ide u državni proračun, te isto toliko u proračun Zagrebačke županije. To je znatno povoljnije za općinu koja je do sada za prodano državno zemljište na svom području dobivala tek trećinu od ukupnog prihoda. Kad je riječ o pretvorbi društvenog vlasništva nad poljoprivrednim površinama koje su postale državno vlasništvo, nezaobilazna su pitanja o vlasničkim odnosima između države, općine i Božjakovine d.d. Tako su vijećnici postavili pitanje o tome koliko je bivšeg društvenog zemljišta prilikom pretvorbe ušlo u temeljni kapital tvrtke Božjakovina d.d.


To je pitanje ostalo bez odgovora, jer na isto pitanje, kako je kazao načelnik Željko Funtek, općini nije odgovorio niti Fond za privatizaciju. No, dodao je Funtek, to ne mogu biti velike površine jer je u pretvorbu moglo ući samo ono zemljište koje se nalazi u građevinskoj zoni. Iz istog razloga, smatra Funtek, bez osnova su i tvrdnje tvrtke "Eco rolo" koja navodi da je zajedno s bivšim motelom u Božjakovini u njihov temeljni kapital ušao i vrijedan božjakovečki park.


Zbog važnosti pitanja poljoprivrede za ovu općinu, predsjednik Općinskog vijeća Milan Kralj najavio je da će ustrajati na osnivanju odbora za poljoprivredu pri općinskom vijeću, te pozvao stranke da u ovaj odbor uključe svoje najkvalitetnije ljude koji će pridonijeti unapređenju poljoprivrede na ovom području.


Općinsko vijeće imenovalo je u školski odbor OŠ Stjepan Radić u Božjakovini svoje predstavnike. To su: Milan Kralj, Ratko Jaić i Damir Čekada.


Na sjednici vijeća raspravljalo se o mogućnostima uspostavljanja oglasnih ploča u mjesnim odborima kako bi građanima bili dostupniji službeni materijali.    (Nenad Haleuš-Mali)


   Objavljeno: 11.10.2001.


shadow
banner banner banner banner banner banner