Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

PITANJE NOVCA I VLASNIŠTVA8.2.2001.


Ljetos postignuti dogovor u nizu maratonskih sastanaka napokon nam se učinio pomakom na putu prema rješenju gomile neraščšćenih problema nastalih u odnosima država - Božjkovina d.d. općina Brckovljan. Ponovni sastanak dviju strana održan prije nekoliko dana pregovore je vratio unazad, uz dodatne komplikacije.


Vratimo se stanju koje treba riješiti, a to je slijedeće:


Božjakovina d.d. izgradila je gospodarske objekte (četri štale i dvije nadstrešnice) dijelom na svom, a dijelom na državnom zemljištu. Objekti su izgrađeni bez dozvole, općini nisu plaćena sva davanja. U interesu države, općine i investitora jest - legalizacija bespravno izgrađenih objekata. Dogovor je postignut u smislu: općina će pomoći Božjakovini d.d. u kupnji državhoga zemljišta na kojem su objekti izgrađeni, putem javnog natječaja, a Božjakovina d.d. će uplatiti troškove (prema dogovoru polovicu iznosa) za priključak na komunalnu infrastrukturu u općinski proračun, što je preduvjet za dobivanje lokacijske, a potom i građevinske dozvole. No na obračun troškova iz Božjakovine d.d. umjesto uplate stiže žalba kako parcela na kojoj je građevina nije u njihovu vlasništvu!


Iz toga proizlazi da bi država trebala platiti komunalni doprinos za objekte koje je izgradila Božjakovina d.d.


U općini su to prihvatili kao ne poštivanje dogovora. Također su utvrđene izmjene u katastarskoj evidenciji baš na spomenutoj parceli, za koje se smatra da su provedene na nelegalan način. To je ujedno zaustavilo postupak prodaje državnog zemljišta, radi promjena koje su učinjene na katastarskoj karti mimo propisa. Tako je stanje problema vraćeno na početak, uz ovu dodatnu komplikaciju. I uslijedio je ponovni krug razgovora na istu temu. Od strane države stižu potvrde o nastojanju da se postojeće stanje ­legalizira, dakle kupnjom zemljišta, ishođenjem dozvola i plaćanjem zakonski utvrđenih davanja.


Vlasnik Božjakovine d.d. gosp. Moralić ističe kako želi suradnju i legalizaciju izgrađenih objekata, a suradnju žele i predstavnici općine.


Jedini mogući put za ostvarenje interesa i poštivanje zakona jest - kupnja zemljišta, plaćanje obveza i ishođenje dozvola, uz poštivanje dogovora i međusobno uvažavanje.


Hoće li se učiniti pomak nakon ovog kruga razgovora? (Nada Kozić)Objavljeno: 8.2.2001.


shadow
banner banner banner banner banner banner