Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Kada će se legalizirati izgrađeni objekti bez dozvole?23.11.2000.


Za normalizaciju odnosa, suradnju i međusobno uvažavanje između Općine Brckovljani i Božjakovine d.d. neizostavno je dogovaranje. Dva subjekta od kojih je jedan predstavnik vlasti lokalne samouprave, a drugi najjači gospodarski subjekt na ovom području, ne mogu funkcionirani bez stalnih kontakta. Kad nastanu problemi koje valja riješiti, naknadna dogovaranja prerastaju često u nesporazume s lošim posljedicama za obje strane.


Ovih je dana Božjakovina d.d. zatražila pomoć općine u legalizaciji objekata - štala, nadstrešnica i karantene koji su sagrađeni bez građevinske dozvole. U općini podsjećaju kako su Ijetos izdali potvrdu koja je pomogla Božjakovini d.d. u ostvarivanju prava na poticaje. Općina je Ministarstvu potvrdila da je Božjakovina zasijala određene površine temeljem čega su odobreni državni poticaji, a tom je prilikom postignut dogovor kojim se Božjakovina obvezala legalizirati bespravno sagrađene objekte.


Legalizacija podrazumijeva podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu i plaćanje zakonskih davanja, od kojih bi u općinski proračun stiglo 160.000 kuna s osnove plaćanja priključka na put, te 140.000 kuna s osnove plaćanja priključka na vodu, od čega je, saznajemo 80.000 kuna uplaćeno nakon nelegalnog priključka na vodovodnu mrežu.


Tijekom ovoga postupka ustanovljeno je kako je dio nelegalnih objekata izgrađen na državnom poljoprivrednom zemljištu, koje Božjakovina d.d. koristi bez naknade. Radi se dijelom o izgrađenim štalama i nadstrešnicama, te o objektu karantene koji je u potpunosti na parceli u vlasništvu RH.


Gradnju objekata bez dozvole navodno je pokušao zaustaviti građevinski inspektor, o čemu postoji i službeni zapisnik, no objekti su 1998. podignuti u njegovoj odsutnosti, kaže načelnik Funtek, navodeći kako se u nelegalnom postupku išlo toliko daleko da se u katastarskom uredu pokušalo spornu državnu parcelu pripojiti parceli u vlasništvu investitora - Božjakovina d.d.


lako je općina pokušala posredovati u Županiji s namjerom da se raspiše javni natječaj o prodaji ove parcele na kojoj su izgrađeni objekti, županijske službe ne žele oglasiti prodaju dok se ne utvrdi tko je i s kakvim namjerom ispravljao zemljišne čestice i pripojio državnu parcelu posjedu Božjakovine d.d. - ističe načelnik Funtek, dodajući kako do ovoga ne bi došlo da je građevinski inspektor obavio svoj posao.


Osim toga, izvješteni smo i o stavu Ministarstva poljoprivrede koje obustavlja daljnju prodaju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu vjerojatno do donošenje novog zakona sukladno kojem bi općina mogla raspolagati i posredovati pri prodaji državnog zemljišta uz suglasnost ministarstva.


Unatoč razgovorima i kontaktima u posljednje vrijeme moram ustvrditi kako Božjakovina d.d. i dalje koristi zemlju u državnom vlasništvu bez naknade, te gradi objekte koji su djelomično na tom zemljištu bez građevinske dozvole i zakonski utvrđenih plaćanja - zaključio je. (Nada Kozić)Objavljeno: 23.11.2000.


shadow
banner banner banner banner banner banner