Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Održana godišnja skupština Vinogradarsko vinarske udruge Općine Brckovljani VINOGRADARI SLOŽNI, MUČE IH „CVRČAK“ I KORONA16.6.2020.


Vinogradarsko vinarska udruga Općine Brckovljani održala je 14. lipnja, u Vatrogasnom domu u Štakorovcu, redovitu godišnju skupštinu kojom je predsjedao Mirko Meliš. Upravo Mirko Meliš, odnosno njegov traminac iz berbe 2019. godine, proglašen je ovogodišnjim šampionom izložbe vina ove udruge. Osim njegovog traminca, još deset vina je proglađeno zlatnima, kako je pojasnila predsjednica komisije za ocjenu vina Maja Firšt.


Ukupno je na ocjenjivanje, ove godine, pristiglo 58 uzoraka; 11 bijelih, 3 crvene i jedna ružičasta sorta vina, rekla je Maja Firšt, te biranim riječima pohvalila dugogodišnjeg vinogradara i bivšeg predsjednika Udruge Mirka Meliša koji je imao najbolje vino.


Mirko Meliš je pak ocijenio da mu je drago što je osvojio nagradu, ali je istovremeno rekao i kako je nezadovoljan što u udruzi dominiraju stariji članovi, a nedostaje mladih vinogradara. Rekao je i kako ocjenjuje da vinarstvo u Brckovljanima napreduje, ali nazaduje vinogradarstvo. Naime, iako Udruga treba biti relativno zadovoljna ocjenama prijavljenih vina, rekao je i kako je sve teže održati vinograde jer je vinogradarska zona postala urbana zona te sve više liči na šetnicu za ljude i pse koji oštećuju vinograde. Smatra i kako bi trebalo posebno obilježiti vinogradarske puteve te raditi na njihovoj zaštiti, ali i kako bi se sami vinogradari trebali sve više družiti međusobno, po kletima, ne bi li međusobno razmjenjivali iskustva. Meliš je dodao i kako je pandemija korone znatno umanjila potraživanje na tržištu za vinima čime su oni članovi, koji komercijalno proizvode vino, pretrpjeli značajnu štetu.


Aktualni predsjednik Udruge Željko Panian, koji je i sam dobio dvije zlatne medalje za svoja vina, rekao je da su dogovori oko postavljanja prometnih znakova i putokaza s Općinom Brckovljani u tijeku te zahvalio Općini, ali i Zagrebačkoj županiji na potpori koje daju radu udruge. Dogovara se i način na koji bi komunalno redarstvo zaštitilo vinograde, rekao je Panian.


U izvješću o radu Udruge za proteklu godinu Panian je naveo kako su postignati svi zacrtani ciljevi u protekloj godini, a u jednoglasno prihvaćenom planu rada za ovu godinu istaknuto je obilježavanje vinskih blagdana, održavanje kušanja i ocjenjivanja vina te organizacija edukacija i edukacijsko stručnih putovanja. Za organizaciju ovogodišnjeg edukacijskog putovanja zadužen je upravni odbor, a visina članarine, odlučila je skupština, od sljedeće godine iznosit će 150 kuna.


O borbi protiv fitoplazme, odnosno tzv „američkog cvrčka“ savjet vinogradarima dali su poljoprivredni stručnjaci Vlasta Rubeša Vili i Krešo Kralj koji je, kako se čulo, svojim pokusima, već postigao određene rezultate u borbi protiv ove bolesti vinove loze pa je pozvao sve vinogradare da mu se obrate vezano uz ovu problematiku.


 


Izvor: Dugoselska kronika : www.dugoselska-kronika.hr


 Objavljeno: 16.6.2020.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner