Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Vijeće Općine Brckovljani: Proračun za 2019. godinu 33,2 milijuna kuna23.11.2018.


Općinsko vijeće Općine Brckovljani donijelo je proračun za 2019. godinu koji iznosi 33,2 milijuna kuna. Sjednica je održana 21. studenog pod predsjedavanjem potpredsjednika vijeća Tihomira Đurasa. Kako je pojasnila voditeljica odjeljka za proračun, financije i knjiženje Mirjana Dokuš, prihodi i primici iznose 33.262.000 kuna, raspoređeni rashodi i izdaci 33.252.000 kuna te neraspoređeni 10.000 kuna. Proračun je nešto veći od 2018. godine, no najavljen je i brzi rebalans. Kod poreznog dijela koji sada kreće, planirani su nekih 5 posto u prosjeku više od plana sukladno ostvarenjima i uputama Ministarstva financija. Od planiranih sredstava iz drugih izvora izdvojila je od resornih ministarstava 745.000 kuna, Zagrebačke županije 500.000 kuna te 9,2 milijuna kuna koliko namjeravaju tražiti od EU fondova. Ove jesni nominiran je projekt zgrade društvenog centra odnosno zgrada općine na mjeru 7.4.1. ruralnog razvoja, a Komunalno gospodarstvo Brckovljani natječe se za novu mrtvačnicu u Brckovljanima.


Očekuju se rezultati EU natječaja na proljeće


Rezultati natječaja bit će u proljeće i općina se nada da će biti pozitivno riješeno s obzirom da su lanjske godine spadali u skupinu razvijenijih područja u prošloj mjeri pa nisu ostvarili to pravo. Bitna stavka je komunalni doprinos, vezan za program izgradnje, koji je manji za trećinu s obzirom da je o.g. planiran 1,5 mil.kuna dok je za novo proračunsko razdoblje iznos milijun kuna. On se prvenstveno odnosio na legalizaciju, kako je ona pri kraju sve se manje ostvaruje s tog naslova. Novih objekata je malo, nepovoljno je i to što investitori poslovnih objekata po novom Zakonu više ne moraju plaćati kom.doprinos po dobivanju građevinske već samo uporabne dozvole, rečeno je. Velika je stavka prodaja zemljišta u vlasništvu općine, planirano je 9 milijuna. Te investicije je potrebno planirati kako bi se uopće mogli prijaviti na natječaje fondova i ministarstava. Novina u proračunu je naknada poreznoj upravi koja ima pravo uzeti 5 posto naknade na ime poreza na dohodak i 3 posto za općinske poreze. Program izgradnje ide putem KGB-a i te su investicije planirane u sklopu proračuna kao subvencije. Spomenute su i planirane investicije s ViO ZŽ za sanaciju i izgradnju vodnih građevina što su oni dužni napraviti na općinskom području no to je, s obzirom na situaciju, teže realizirati, napomenuto je.


U okviru programa izgradnje su plinovodi po ulicama, autobusne kućice, postavljanje prometnih znakova te već spomenut nominirani projekt mrtvačnice. Planirano je i proširenje groblja, nastavak ceste u Gospodarskoj zoni, asfaltiranje nogostupa i ulica po naseljima, rekonstrukcija javne rasvjete. Dosta je objekata legalizirano stoga se dosta ulica asfaltira i po naseljima i po vikend područjima, što će se i nastaviti. Nova uvedena stavka, prema Zakonu o zaštiti životinja, je sufinanciranje kastracije i sterilizacije pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih ljubimaca. Upita ima puno, trošak za to je 20,000 kuna.


Načelnik Željko Funtek osvrnuo se na projekte i EU fondove rekavši kako je potrebno imati stavke za prijave na iste. Kako je kazao, natječaja će biti još manje, s obzirom da Hrvatska nije ništa povukla dok na nekima već plaća penale. Izrazio je nadu u prolazak općinskih projekata. Nije zadovoljan sufinanciranjem županije, ponovivši kako su sredstva za udžbenike skinuta s drugih stavki. Problematična je i situacija s prometnicama. Po pitanju ViOZŽ također je izrazio nezadovoljstvo. Primjerice, od svibnja nisu poslane obavijesti za priključke što će, na kraju, morati učiniti općina sama. Za rekonstrukciju javne rasvjete, natječaj je objavljen, tražena je garanciju od 10 godina te neće imati troškove održavanja. Jedan od važnih projekata za koji se očekuje ostvarenje je Dječji vrtić u Božjakovini.


Prihvaćeni programi održavanja i gradnje infrastrukture i financijski plan Komunalnog gospodarstva Brckovljani


Prije proračuna jednoglasno su prihvaćeni programi komunalne infrastrukture te programi vezani za društveni segment. Program održavanja kom.infrastrukture za 2019. godinu planiran je u iznosu 3,9 milijuna kuna. Program gradnje je 9,6 mil.kuna, planiraju sredstva EU od 1,7 milijuna kuna. Od projekata planira se izrada katastra u digitalnom obliku. Izdvojena je izgradnja i uređenje reciklažnog dvorišta za 2,2 mil.kuna. Financiranje objekata vršit će se subvencijama KGB-u u iznosu 6,3 milijuna kuna dok će iznosom od 3,3 mil.kuna općina sama financirati projekte rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, javne rasvjete, postavku prometne signalizacije, katastra groblja, izgradnju reciklažnog dvorišta te razvoj širokopojasne infrastrukture. Prihvaćen je financijski plan KGB-a koji iznosi 11,1 milijun kuna.


Prihvaćeni programi javnih potreba iz društvenog segmenta


Za javne potrebe u kulturi iznos je 310.000 kuna. Za POU Dugo Selo sredstva su 90.000, Gradsku knjižnicu 10.000, Glazbenoj školi 20.000 kuna. Sredstva od 190.000 kuna raspodijelit će se putem javnog natječaja za udruge odnosno njihove projekte. Za sport iznos je 300.000 kuna dok za socijalnu skrb iznosi 1,6 milijuna kuna. Ovdje spadaju direktne naknade: jednokratne pomoći, božićnice i dr., sufinanciranje škole plivanja, prijevoza srednjoškolca i studenata, udžbenika za osnovnu školu; poklon paketi osnovnoškolskoj djeci te dar za novorođenčad. Donijeta je odluka o vrijednosti boda komunalne naknade u iznosu 3 kuna/m2. Na kraju, vijeće se složilo i pozitivno odgovorilo na zamolbu za financijsku pomoć Hrvatsko kulturno-prosvjetnom društvu „Matija Gubec“ iz Tavankuta. OŠ Stjepan Radić surađuje s njima, nedavno su ih posjetili u okviru međukulturalnog projekta, a njihov uzvratni posjet Brckovljanima se očekuje. Do kraja godine, brckovljanske vijećnike očekuje još jedna sjednica.Objavljeno: 23.11.2018.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner