Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Vinogradsko vinarska udruga općine Brckovljani na međunarodnom Svetku mladoga vina u Bratislavi5.12.2018.


Vinogradarsko vinarska udruga općine Brckovljani ove je godine sudjelovala na međunarodnom Svetku mladoga vina u Bratislavi, točnije u Devinskom Novom Selu, dijelu Bratislave u kojem žive Hrvati.


Višegodišnja povezanost općine Brckovljani i Hrvata iz Devinskog Novog Sela je preko KUD-a August Cesarec, a sada se na njihov poziv odazvala i naša Udruga. Njima nije poznat običaj krštenja mošta za Martinje, pa kako bi im približili običaj koji se u Hrvatskoj njeguje vrlo rado smo se odazvali  njihovom pozivu. Naš novo zaređeni vinski biskup Kristijan Vinojčić uz pomoć Željka Paniana i Ivice Brezarića te kuma koji je bačvicu mošta donio na krštenje, u vinskom podrumu prepunom posjetitelja obavljen je taj obred. Na svetkovini mladoga vina sudjelovali su vinari iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, te domaćini. Ono što je nas  iznenadilo je to da oni ne piju gemište, graševinu zovu vlaški rizling, a vino ne proizvode samo od grožđa, nego i od crnog ribizla. Uz vina naših vinara Štrosara, Paniana, Smoka, Sesana, Bricelja, Antolkovića, Brezaića, Kovačevića servirali smo sir iz Obiteljske sirane Kusanovec.


Prije odlaska u Slovačku članovi udruge organizirali su proslavu Martinja u Štakorovcu, gdje su se okupili u velikom broju, a sudjelovali su i na proslavi dana Grada Dugog Sela.


 Nada Sesan-DečkanObjavljeno: 5.12.2018.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner