Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Društvo invalida Dugo Selo svečano obilježilo Međunarodni dan osoba s invaliditetom5.12.2016.


Tradicionalno, uz obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, Društvo invalida Dugo Selo organizira prigodno okupljanje svojih članova sa gostima, a tako i ove godine. Proteklog petka, 2. prosinca, u konobi Romantika, okupilo se članstvo zajedno s predsjedništvom Društva invalida Dugo Selo, kao i njihovi gosti – predstavnici Udruge umirovljenika Vrbovec, predstavnik Udruge osoba  s invaliditetom Križevci,  te gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić, načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek i predsjednica Općinskog vijeća Općine Rugvica Đurđa Artić, uz ravnateljice Centra za socijalnu skrb Dugo Selo Nadu Petković i Crvenog križa Dugo Selo Gordanu Kocaj. Tom prilikom skup je pozdravio predsjednik dugoselskog Društva invalida Stjepan Jambrečec, dok je tajnik Ivan Grgošić podnio sažeto izvješće.


 „Društvo okuplja članove s područja grada, ali i susjednih dviju općina – Brckovljani i Rugvica, te trenutno broji 603 člana, s tendencijom rasta, s obzirom da cjelokupno naše područje registrira oko 2.000 osoba s invaliditetom“, istaknuo je Grgošić, dodajući kako se povećava broj članova oboljelih od multiple skleroze, za koje su „u prostoru Udruge organizirali terapije po Selceru tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci, te seminar u suradnji s Udrugom Multiplex iz Zagrebačke županije“. Društvo također kontinuirano provodi program zaštite i rehabilitaciju zdravlja osoba s invaliditetom, tako u lipnju svake godine organiziraju rehabilitaciju u toplicama uz stručnu pomoć fizijatra, volontera. Tajnik Grgošić naglašava kako je odlukom Skupštine i Izvršnog odbora uvedeno redovno naplaćivanje godišnje članarine, dok će neredoviti platiše članovi biti brisani iz evidencije članstva uz mogućnost gubljenja povlastica, s obzirom na nepoštivanje statutarnih odluka. Stoga je i ovom prilikom podsjetio sve članove da svoje obveze moraju podmiriti do 30. lipnja tekuće godine te ostvariti markicu za plaćenu članarinu.


Gradonačelnik Velić čestitao je svim članovima ovaj značajan Dan poručujući kako će Grad i dalje skrbiti za potrebe osoba s invaliditetom (navodeći rješavanje arhitektonskih barijera), kao i samog Društva invalida. Predsjednica OV Rugvica Artić kazala je kako će se dosadašnji propust Općine o dodjeli financijskih sredstava za rad Društva ispraviti te predvidjeti za sljedeću godinu, a njenim čestitkama pridružio se i načelnik Općine Brckovljani Funtek, uz čestitke za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane. Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Stjepan Pisačić zahvalio se dugoselskom Društvu na dosadašnjoj suradnji i svesrdnoj pomoći, dok je volonterka i fizijatrica dugoselskog Društva Nevenka Remenar poručila kako osoba s invaliditetom ima sve više, dok građani i dalje znaju okretati glavu na njihove potrebe unatoč činjenici što se invalidnost može dogoditi svakome od nas, u bilo kojem trenutku, pozivajući sve na više humanosti u odnosu jednih prema drugima, a osobito prema osobama s invaliditetom.


I.G.O.


Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom


U rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji 8. kolovoza 1956.godine planuo je požar u kojem su stradala 262 rudara. Ta se nesreća pamti kaorudarska nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je iobilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetomkoje ima za ciljpostizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive. 


Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosincadan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedninjenih naroda od 1998. godine. Svake se godine Međunarodni dan osoba invaliditetom obilježava drugom temom,a dosadašnje teme bile su :


Postizanje 17 ciljeva za budućnost kakvu želimo (2016.)


Inkluzija je važna: pristup i osnaživanje za osobe svih sposobnosti (2015.)


Održivi razvoj - obećanje tehnologije (2014.)


Probiti barijere, otvoriti vrata: za inkluzivno društvo za sve (2013.)


Uklanjanje prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima (2012.)


Zajedno za bolji svijet za sve: Uključivanje osoba s invaliditetom u razvoj (2011.)


Održavanje obećanja: Osvještenje politike o invaliditetu u Milenijskim razvojnim ciljevima prema i nakon 2015. (2010.)


Uključivanje Milenijskih razvojnih ciljeva: Osnaživanje osoba s invaliditetom i njihovih zajednica širom svijeta (2009.)


Konvencija o pravima osoba s invaliditetom: Dostojanstvo i pravda za sve nas (2008.)


Pristojan / dostojan rad za osobe s invaliditetom (2007.)


E-pristupačnost (2006.)


Prava osoba s invaliditetom: Akcija u razvoju (2005.)


Ništa o nama bez nas (2004.)


Vlastiti glas (2003.)


Neovisno življenje i održiva egzistencija (2002.)


Punopravno učešće i jednakost: Poziv za nove pristupe za procjenu napretka i vrednovanje ishoda (2001.)


Izrada radnih informacijskih tehnologija za sve (2000.)


Pristupačnost za sve u novom mileniju (1999.)


Umjetnost, kultura i neovisno življenje (1998.)Objavljeno: 5.12.2016.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner