Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

NEOPHODAN RAZVOJ GOSPODARSTVA I PODUZETNIŠTVA3.8.2001.


Male općine poput ove, nastale iz većih jedinica još su uvijek nedovoljno komunalno izgrađene te im nedostaju objekti za društvene potrebe poput vrtića, banke, pošte, upravnog središta i slično. Istovremeno zakonski propisi koji se donose smanjuju prostor lokalnoj samoupravi, te bi mogli pridonijeti njihovom gašenju jer im smanjuju prostor i pogoršavaju uvjete za komunalnu izgradnju. Takva se ne baš optimistična tvrdnja mogla čuti tijekom svečane sjednice Općinskog vijeća i poglavarstva održane prigodom Dana općine u nazočnosti brojnih uzvanika.


Da nije baš sve crno u pogledu razvoja lokalne samouprave u malim jedinicama naglasio je općinski načelnik Željko Funtek ističući nužnost bržeg gospodarskog razvoja, malog i srednjeg poduzetništva na prostoru koji je predviđen za tu namjenu, a komunalno i infrastrukturno je opremljen. Zemljište je u vlasništvu općine, smješteno uz prometnice a razvojem gospodarstva osigurala bi se sredstva za daljnju izgradnju asfalta, kanalizacije, komunalnih objekata te općinskog središta. Načelnik Funtek iznio je pregled razvojnog puta ove općine od 1993. godine kada je njezinim nastankom ubrzo započelo uređenje naselja. Asfaltirani su kilometri nerazvrstanih cesta, izgrađena je plinovodna i vodovodna mreža, uređeni željeznički peroni, vatrogasni i društveni domovi su obnovljeni i opremljeni, uređena su mjesna groblja, u tijeku je asfaltiranje ulica u naseljima te izrada projekta odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.


Načelnik je s ponosom naglasio završetak i opremanje školske sportske dvorane u kojoj je i održana svečana sjednica, a čija je gradnja uz nebrojene i teško premostive zastoje trajala desetak godina. Kako su Brckovljani općina s pedeset-postotnim prirastom stanovništva u proteklom desetljeću, premala je postala i relativno nova osnovna škola, te su proračunom predviđena sredstva za izradu projektne dokumentacije za dogradnju postojeće škole. U izradi su i projekti nogostupa uz magistralnu cestu od Božjakovine do križanja u Gračecu. Razvoj i gradnju objekata omogućit će novi Prostorni plan koji bi trebao dobiti još preostalu suglasnost od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša.


Sagledavajući što je sve učinjeno tijekom proteklih godina, rješenja koja su postignuta i realne razvojne planove, načelnik Funtek istaknuo je opravdanost lokalne samouprave koja je opstala unatoč nepovoljnim kretanjima i zakonskim propisima, izvršila svoje obveze i davanja iako je zbog propusta ostala bez pripadajućih joj prihoda, primjerice nepodmirenih komunalnih doprinosa koje su neki subjekti izbjegli, te unatoč tome dobili dozvolu za gradnju.


ZAHVALA NA POVJERENJU I POTPORI


Predsjednik Općinskog vijeća Milan Kralj na početku svečanosti uputio je pozdrave i čestitke vijećnicima i uzvanicima, te svim građanima kojima se zahvalio na povjerenju dobivenom na proteklim izborima. Posebno zadovoljstvo očitovao je prisustvom uglednih gostiju iz Županije i Sabora, te brojnih suradnika koji su pomagali u dosadašnjim ostvarenjima, na čiju potporu, dodao je, računaju i ubuduće. Dužnosti u vođenju općine povjerene su poštenim i vrijednim ljudima koji su se već dokazali pridonoseći razvoju svoga kraja. Predsjednik Kralj s ponosom je istaknuo datum 1. kolovoza 1892. godine kada se prvi puta u dokumentima spominje Općina Brckovljani. Tog je dana uspostavljena upravna općina u Brckovljani koja se na tom području nalazila sve do II. svjetskog rata. A ova svečanost održana 29. srpnja vezana je u spomen tog povijesnog trenutka, toliko važnog za ovaj kraj. 


Na temeljima svijetle povijesti, prirodnom bogatstvu, marljivosti i poštenju svog čovjeka, slozi i doprinosu, predsjednik Kralj očitovao je optimizam u bržem razvoju Brckovljana u primjernu općinu, ističući druge njene prednosti kao što je blizina Zagreba, prometna željeznička i cestovna povezanost, prirodne ljepote šuma, polja, brežuljaka, vodotoka, vinogorja, te marljivi ljudski potencijal.


- Važno je da pametno raspolažemo onim što imamo, da brinemo o svom okruženju i okolišu, te da nastojimo svoju općinu učiniti urednijom i ljepšom - zaključio je predsjednik zahvaljujući na odazivu svima koji su se pridružili obilježavanju Dana općine Brckovljani.


URUČENE POVELJE ZAHVALNOSTI


Prigodom svečanosti obilježavanja Dana općine kada se sabiru i ističu ostvareni dosezi u razvoju lokalne zajednice, predstavnici vlasti zahvaljuju suradnicima na potporama i doprinosima.


Tako je tijekom svečane sjednice Zagrebačkoj županiji uručena Povelja za doprinos u izgradnji plinovoda na području naselja općine Brckovljani. Povelju je primio župan Zagrebačke županije mr Stjepan Kožić koji je uz zahvalu uputio riječi podstreka vodstvu i žiteljima općine u nakani ostvarenja razvojnih planova koji će im poboljšati uvjete života.


Povelja za doprinos u izgradnji školske sportske dvorane u kojoj je održana svečana sjednica namijenjena je Ministarstvu prosvjete i športa. No ministar Strugar, koji je prije nekoliko mjeseci otvorio spomenutu dvoranu, ovaj se puta ispričao zbog drugih obveza, tako će povelju primiti naknadno.


Za doprinos u zalaganju i završetku školske športske dvorane povelju je primio saborski zastupnik Stjepan Dehin. Podsjećamo kako je on prilikom usvajanja proračuna za 2001. godinu uložio amandman na prijedlog stavke koja ne bi bila dostatna za dovršenje dvorane. Usvajanjem amandmana osigurano je dovoljno sredstava koja su utrošena na dovršetak ovog objekta, te je dvorana konačno u uporabi učenika osnovne škole. Primajući povelju, zastupnik Dehin izgovorio je riječi pohvale općinskim vijećnicima zbog primjerenih napora koje ulažu u dobronamjerne razvojne korake.


Povelju za potporu i zalaganje u razvitku općine Brckovljani namijenili su i bivšem županu Zagrebačke županije Branimiru Paseckom, koji će je primiti naknadno budući da je ispričao svoj dolazak na svečanu sjednicu.


Hrvatskim vodama dodijeljena je povelja za doprinos u izgradnji vodovoda na području naselja općine Brckovljani. Povelju je primio zamjenik direktora Stjepan Šolić, koji se zahvalio uz riječi čestitke domaćinima na ostvarenim rezultatima.


Budući da je brckovečki kraj poznat po proizvodnji kvalitetnih vina domaćini su uzvanicima poklonili kvalitetna i odabrana vina domaćih proizvođača. Osim navedenih dobitnika povelja, riječi čestitke i podstreka u daljnjem radu općinskom vodstvu uputili su načelnik općine Rugvica Ivan Remenar i gradonačelnik Dugog Sela Boris Mahač.


CJELODNEVNE PRIGODNE MANIFESTACIJE


Osim središnjeg trenutka održavanja svečane sjednice Općinskog vijeća i Poglavarstva, žitelji Brckovljana cjelodnevnim su programom obilježili dan svoje općine. U jutarnjim je satima u župnoj crkvi sv. Brcka održana Sveta misa. Na grobove poginulih branitelja i kod središnjeg križa čelnici općine položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na žrtve koje su pale za slobodnu Hrvatsku.


Brojni gosti i uzvanici tog su dana dočekani vinom iz obližnjeg gorja i domaćim kolačima, a nakon svečane sjednice zajedno su objedovali. Da se u božjakovečkoj osnovnoj školi njeguje i potiče pisanje na kajkavskom narječju uzvanici su se mogli uvjeriti tijekom izvedbe nekoliko kajkavskih pjesmica, koje su interpretirale učenice osnovne škole. U programu tijekom poslijepodnevnih sati sudjelovali su članovi kulturno umjetničkih društava iz Brckovljana i Lupoglava. Posjetitelji su mogli pratiti i program sportskih događanja: natjecanje u gađanju glinenih golubova, nogometu, sportskom ribolovu, rukometu, a tradicionalno je održana i vatrogasna vježba. Posebno zanimanje pobudila je uzvratna nogometna utakmica između ekipe političara iz općine Rugvica i domaće ekipe političara općine Brckovljani. Pobijedili su gosti, ovaj puta rezultatom 2:1. Uz ugostiteljsku ponudu i glazbu najizdržljiviji su proslavili Dan općine. (Nada Kozić)Objavljeno: 3.8.2001.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner