Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

AKTIVNO I SRDAČNO "HREBINEČKO SRCE"11.10.2001.


Zahvaljujući suradnji s Udrugom žena Rakovec, hrebinečka udruga žena nastupila je na poznatoj kulinarskoj manifestaciji "Kaj su jeli naši stari" u Vrbovcu s izuzetnom ponudom. Na naš prijedlog nastupile su i na festivalu slastica u Križu i to u svim kategorijama: sa starinskim kolačima, kolačima s kremom, tortama i sitnim kolačima, s kojima su osvojile treće mjesto. Ljubiteljima starih jela u Vrbovcu ponudile su juhu od tikvanja, zeca punjenog suhim špekom, žličnjake s vrhnjem, salatu s poparom i čvarcima te slane kifle. Ovakav hrebinečki menu izazvao je pozornost, a čitateljima "Kronike" otkrivaju dio svog umijeća iz davnina: Za JUHU OD TIKVANJA potrebno je 1 do 1,5 kg tikvanje (buće), 1 litra sirutke, 0,5 l vrhnja, 2 žlica masti i 2 žlice brašna, sol, češnjak i ocat. Tikvanja se oguli, nariba i posoli te nakon pola sati ocijedi. Napravi se zaprška od masti i brašna, dodaju ocijeđene tikvanje i sirutka te se pusti kuhati 20 minuta. Na kraju se dodaje vrhnje, malo kosanog češnjaka, sol i ocat po ukusu. Za ZECA PUNJENOG SUHIM ŠPEKOM treba domaći zec (tj. kunić), suhi špek, sol, papar, češnjak, vino i lovorov list. Zec tj. kunić napaca se solju, paprom, češnjakom, lovorovim listom i vinom i ostavi preko noći. Drugi dan se napuni špekom rezanim na listiće i peče sat i pol, uz povremeno podlijevanje vodom. (Nenad Haleuš-Mali)


Objavljeno: 11.10.2001.


shadow
banner banner banner banner banner