Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Općina Brckovljani još čeka ocjenu ustavnosti županijskih kriterija o dodjeli potpora - Je li prirez opterećenje ili dobitak?2.8.2002.


Premda su svi vijećnici bili složni u tome da je prirez dodatni teret, ionako već porezno preopterećenim građanima, te da ga najmanje trećina stanovnika koja radi na crno, ionako neće plaćati, općinsko je vijeće Brckovljana donijelo odluku o uvođenju prireza porezu na dohodak po stopi od 3%. Takvu odluku, uvođenja minimalne stope prireza od koje bi općina imala tek pedesetak tisuća kuna godišnjeg prihoda, načelnik općine Željko Funtek obrazložio je činjenicom da će, ukoliko ne uvede prirez općina izgubiti potporu od Zagrebačke županije u iznosu od 223.000 kuna, te da će izgubiti još dodatnih petstotinjak tisuća kuna ulaganja u izgradnju vodovodne mreže od strane Hrvatskih voda. Zagrebačka županija i Hrvatske vode, rekao je Funtek, donijele su takve kriterije da se jedinice lokalne samouprave koje u potpunosti ne iscrpe sve vlastite proračunske prihode ne mogu nadati potpori, a za Brckovljane bi taj gubitak bio veliki, dok opterećenje minimalnom stopom prireza ne bi trebalo biti preveliki teret građanima. Prirez će se početi ubirati od 1. kolovoza ove godine, a iz istog su razloga uvedeni i porez na neobrađeno obradivo poljoprivredno zemljište, porez na nekorištene poduzetničke nekretnine i porez na neizgrađeno građevinsko zemljište koji će se početi ubirati od 1. siječnja 2003. godine. Funtek je izrazio nadu da primjena ovih poreza možda i neće biti nužna jer je zatražena ocjena ustavnosti županijskih kriterija za dobivanje potpora koji, složila se je većina vijećnika, a HDZ je iz tog razloga i glasovao protiv ovih odluka, nema potporu u zakonu. Funtek je također izrazio mišljenje da općina Brckovljani već po do sada provedenim akcijama i programima razvoja infrastrukture zaslužuje dobivanje potpore od strane Zagrebačke županije. 


Vijeće općine Brckovljani, uz suzdržanost vijećnika HDZ-a, prihvatilo je i obračun proračuna općine za prvih šest mjeseci ove godine. Proračun se je do sada ostvario sa tek 22%, odnosno od za cijelu godinu planiranih 10,6 milijuna, u prvih je šest mjeseci realizirano 2,3 milijuna. No, prema Funtekovim riječima to ne treba izazvati posebnu zabrinutost jer su prihodi koje naplaćuje sama općina realizirani prema planu, dok značajno podbacuje onaj dio prihoda čija nadležnost naplate nije u općinskim rukama i koji se u pravilu realiziraju tek u drugom dijelu proračunske godine. (Nenad Haleuš-Mali) 



Objavljeno: 2.8.2002.


shadow
banner banner banner banner banner