Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

DVD BRCKOVLJANI PROSLAVIO STOTINU I DVADESET GODINA RADA12.11.2015.


Dobrovoljno vatrogasno društvo Brckovljani obilježilo je u nedjelju 11. listopada, u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika, 120 godišnjicu osnivanja i neprekidnog rada. Svečanost je započela budnicom i svetom misom u župi sv. Brcka te polaganjem vijenaca za preminule vatrogasce i poginule branitelje, a nastavila se svečanom sjednicom.


Aktualni predsjednik društva Mario Paj u pozdravnom je govoru, održanom na sjednici, istaknuo kako je do osnivanja društva došlo nakon požara u Gračecu 1895. godine, kada je, unatoč tome što je tadašnja Općina Brckovljani posjedovala vatrogasnu štrcaljku, objekat u potpunosti izgorio iz razloga što nije bilo osposobljenih ljudi koji bi je znali koristiti.


Potaknulo je to mjesnog učitelja Vinka Šeringera na davanje inicijative za osnivanje dobrovoljnog vatrogasnog društva koje je koncem te godine i osnovano. U izvješću o radu društva koje je podnio tajnik Predrag Šotić čulo se kako su Prvi rukovoditelji društva bil : Mihovil Britvec predsjednik, Ivan Žagar zapovjednik, Janko Goleš podzapovjednik i vježbatelj, Mato Jelić tajnik, Dragutin Tedeško vođa odjeljenja, Ivan Galovec spremištar i Antun Krznarić stožerni trubač. Vatrogasci su bili iz svih okolnih sela: Hrebinca, Gračeca, Prikraja, Štakorovca, Stančića, Grede i Brckovljana. Vatrogasci su se tijekom prvog razdoblja oslanjali isključivo na vlastiti dobrovoljni rad i vlastita sredstva, a na taj način izgradili su 1932. godine i vatrogasni dom, a potom 1943. godine kupili i prvu motornu štrcaljku. Novo razdoblje u radu društva započinje sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada tadašnje novo rukovodstvo kupuje prvo vatrogasno vozilo za navalno odjeljenje, potom novi vatrogasni agregat, a osamdesetih godina i nekoliko vozila, među kojima i vatrogasne cisterne te se osigurava prostor za njihov smještaj. Nabavlja se i druga oprema, a vatrogasci se osposobljavaju za rad. Posebno intenzivan i kvalitetan planski rad počinje od konca devedesetih godina kada je osnovana VZO Brckovljani, financiranje društva preuzima Općina Brckovljani, a nabavljena su i tri nova vozila; navalno vozilo, cisterna i kombi vozile te su uređene prostorije u novom vatrogasnom domu. Danas društvo broji 88 članova od čega 20 operativnih, 31 izvršnih, 1 počasni te 36 članova vatrogasne mladeži i pomlatka na koje su u društvu posebno ponosni. U proteklih deset godina društvo je izašlo na 142 intervencije.


Svečanoj sjednici prisustvovali su potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik VZZŽ Stjepan Ptiček, osobni izaslanik župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića Branko Herček, predsjednik Općinskog vijeća Brckovljana Božo Graberec te zapovjednik VZO Brckovljani Žarko Miškulin i redom čestitali brckovečkim vatrogascima na značajnoj obljetnici. Stjepan Ptiček dodijelio je DVD-u Brckovljani plaketu HVZ-a povodom 120 godina rada, priznanje je stiglo i od Županije te VZO Brckovjani, a Božo Graberec uručio je predsjedniku društva Mariju Paju i rođendanski poklon Općine Brckovljani - ček u iznosu 25.000 kuna.


Stjepan Ptiček uručio je zlatna odličja Hrvatske vatrogasne zajednice članovima društva: Ivici Jukiću, Miljenku Štracu, Slavku Jukiću i Tihomiru Gecegu - zlatne plamenice, a Mariju Paju zlatnu medalju. Spomenicu vatrogasnog veterana HVZ-a dobili su, počasni predsjednik društva Marijan Geceg, Slavko Bedeković i Stjepan Turjak.


Dodijeljene su i srebrne te brončane plamenice i medalje, a i samo društvo dodijelilo je niz priznanja zaslužnim članovima, suradnicima te sponzorima.


U prigodnom programu nastupila je Limena glazba KUD-a Preporod iz Dugog Sela.


Nenad Haleuš MaliObjavljeno: 12.11.2015.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner