Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

20. godina Općine Brckovljani OPĆINA BRCKOVLJANI PREPOZNATLJIVA U ŽUPANIJI PO IZGRADNJI INFRASTRUKTURE.2.10.2013.


Polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim braniteljima u Božjakovini, a potom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća, proslavljena je dvadeseta obljetnica postojanja i Dan Općine Brckovljani.


Vijence su položili predstavnici Općine i braniteljskih udruga, a svečanom sjednicom predsjedao je predsjednik Općinskog vijeća Božo Graberec koji je podsjetio na povijesni razvoj današnje Općine Brckovljani i na brojne spomenike kulture te se osvrnuo na udruge od značaja za općinu.


Načelnik Željko Funtek istaknuo je kako su Brckovljani danas prepoznatljiva općina na području Zagrebačke županije i sa zadovoljstvom konstatirao kako je to upravo zbog sveobuhvatnoj izgradnji objekata komunalne i društvene infrastrukture. Funtek je podsjetio da je odmah nakon osnivanja općine na njenom području tek 27% domaćinstava bilo pokriveno vodovodnom, a 30% plinovodnom mrežom. Osam godina kasnije pokrivenost ovom infrastrukturom već je bila gotovo stopostotna, a stari vodovodi i plinovodi su rekonstruirani, gotovo sve ulice asfaltirane, te su osim toga sva naselja pokrivena javnom rasvjetom.


U cilju očuvanja okoliša prije dvije godine se krenulo u veliki projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji bi ovih dana trebao krenuti u probni rad, a izgrađeno je i preko 30 km Funtek se pri tom posebno zahvalio Hrvatskim vodama koje su gotovo u cjelosti financirale pročistač vrijedan 15 milijuna kuna i kolektor Gornja Greda Lupoglav vrijedan 5 milijuna kuna. Kolektori i ulične mreže, dodao je, grade se i dalje, a Hrvatske vode prate radove uz sufinanciranje 90%. Ukupna vrijednost vodnih građevina za odvodnju otpadnih voda iznosi 59 milijuna kuna.


Određenih problema ima s izvođačima radova, rekao je Funtek, no Općina inzistira na otklanjanju svih nedostataka prilikom izvođenja radova. Kao problem naveo je i nepravičnu cijenu vode zbog gubitaka koji se obračunavaju na bazi prosjeka od 38% gubitaka u mreži Dukoma d.o.o., premda je Općina Brckovljani uložila preko dvadeset milijuna kuna u njenu izgradnju i na njenom je području 95% nove mreže. Ipak potrošači na području Općine plaćaju 20% manju cijenu vode, u odnosu na ostale potrošače Dukoma d.o.o. jer su izgradili vlastiti sustav odvodnje - pohvalio se Funtek te dodao da je Općinsko vijeće Brckovljana donijelo odluku o ukidanju naknada za priključke na vodne građevine, a sada i na priključak na kanalizaciju.


Međutim, kao osnovu razvoja Funtek je naglasio odluku o izgradnji Gospodarske zone Božjakovina veličine 154 hektara koja je osnovana koncem devedesetih godina zahvaljujući pomoći Zagrebačke županije, a uz nju danas na području Općine postoji još devet zona ukupno iste veličine. Na području Gospodarske zone Božjakovina danas je poznato 12 investitora, a njenu vrijednost prepoznala su i ministarstva poduzetništva i regionalnog razvoja pa je prvo, lani, za njen razvoj izdvojilo 2,5 milijuna kuna, a drugo 200.000 kuna.


Funtek je naglasio i da Općina podupire rad školskih i predškolskih ustanova, udruga u kulturi i športu kao i razvoj vatrogastva te osigurava sredstva za socijalu, a razmišlja se i o načinima na koje se mogu iskoristiti prirodna bo­gatstva krajolika Općine Brckovljani.


Svečanoj sjednici održanoj u Školskoj športskoj dvorani OŠ Stjepana Radića u Božjakovini nazočili su brojni gosti, medu kojima i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta, a prigodni program izveli su KUD-ovi „August Cesarec" iz Brckovljana i „Ogranak Seljačke sloge´* iz Lupoglava kao i članovi Karate kluba Brckovljani.


N.H.M.Objavljeno: 2.10.2013.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner