Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

22. obljetnica vojno redarstvene akcije "Orkan 91" ODANA POČAST POGINULIM BRANITELJIMA NA NOVLJANSKOM RATIŠTU11.9.2013.


Na Trokutu pored Novske 29. listopada je održana svečana komemoracija za poginule hrvatske branitelje koji su svoje živote položili na oltar domovine na Novljanskom ratištu. Upravo na taj dan 1991. godine započela je jedna od prvih oslobodilačkih vojno-redarstvenih akcija s ciljem oslobađanja Zapadne Slavonije u čemu se najvećim dijelom i uspjelo jer je osvojeno čak 75% do tada okupiranog dijela Zapadne Slavonije.


Komemoracija je održana pored spomen obilježja poginulim braniteljima, a ovogodišnji pokrovitelj bila je Zagebačka županija. Na početko komemoracije služena je Sveta Misa, a potom su pročitana imena branitelja poginulih na Novljanskom ratištu, među kojima i četvorice pripadnika 53. samostalnog bataljuna kojeg su popunjavali pripadnici s područja Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica. Svoje živote u borbi protiv srbočetničkih formacija i JNA na ovom su području ostavili Filip Marušić, Vlatko Margetić, Ivan Horvatić i Ivan Bešenić.


Uslijedilo je polaganje vijenaca od strane brojnih izaslanstava koja su nazočila komemoraciji, a među inima izaslanstva predsjednika RH Ive Josipovića, izaslanstva Sabora RH, Ministarstva branitelja, Zagrebačke županije te gradova i općina. Na čelu izaslanstva Grada Dugog Sela bio je gradonačelnik Stipo Velić, Općine Brckovljani načelnik Željko Funtek, Općine Rugvica načelnik Ivan Remenar, a u izaslanstvima s dugoselskog područja bio je i ratni zapovjednik 53. Samostalnog bataljuna pukovnik Nikola Tominac te predstavnici braniteljskih udruga.


O ratnim vremenima nazočne su podsjetili gradonačelnik grada domaćina - Novske Vlado Klasan, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina stožerni general Rudi Stipšić.Objavljeno: 11.9.2013.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner