Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Vijeće općine Brckovljani - ZADOVOLJNI ZBOG PUNJENJA PRIHODA OD POSLOVANJA3.8.2012.


Općinski vijećnici Brckovljana, pod predsjedanjem Bože Graberca, jednoglasno su prihvatili izvješće načelnika o polugodišnjem obračunu Proračuna na 35. redovnoj sjednici održanoj 26. srpnja. 


Ukupni prihodi i primici iznose 5,4 milijuna kuna, a rashodi 5,7 milijuna dok je razlika rashoda i izdataka nad prihodima i primicima 293.723 kune. Kako je rečeno, stanje je zadovoljavajuće zbog prihoda od poslovanja gdje je ostvareno 5,1 milijun s indeksom 31,58. Inače, sveukupni planirani prihodi za 2012. su 30,5 milijuna kuna (prihodi poslovanja 16,1 milijun, a prihodi od prodaje nefinancijske imovine 14,3 milijuna). Prihodi na koje utječe sama Općina rastu dok oni koji se "spuštaju" s državne razine variraju. Primjerice, još se očekuju sredstva od najma poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH-a, od čega 50 posto pripada Općini, a ostalih 50 dijele na pola država i Županija. Nisu ušli u polugodišnje razdoblje jer se plaćaju u 10. mjesecu. Ista je stvar i s koncesijama. Zaostaci iz 2011. su plaćeni. - pojasnio je načelnik Željko Funtek. Prihodi od poreza u prvih šest mjeseci iznose 3,1 milijun, od komunalnih naknada 571.087 kuna, a očekuju se sredstva od poreza i prireza na dohodak po godišnjoj prijavi 282.282 kune. Prihod od prodaje nekretnina za sada stagnira - na nedavno raspisan natječaj nitko se nije javio. Također, do sad nije bilo ni kapitalne pomoći iz županijskih proračuna. S obzirom da je brckovljanska gospodarska zona jedan od uređenijih u županiji, načelnik će tražiti obrazloženje od županijskog odjela za komunalno gospodarstvo. 


Rashodi poslovanja iznose 5,6 mil.kuna, a za nabavu nefinancijske imovine 96.291 kunu. Načelnik je podsjetio je na nedavno potpisivanje oko 8,5 milijuna kuna vrijednih ugovora između Komunalca i Hrvatskih voda, a za dovršenje projekta kanalizacije G.Greda-Lupoglav i pročistača. Što se potonjeg tiče, trenutno se radi na poboljšanju projekta zbog novih tehnoloških usavršavanja takvih sustava. Gradnja ide po planu, a u probni rad bit će pušten u ožujku sljedeće godine. 


Jednoglasno je prihvaćeno i načelnikovo izvješće o preraspodjeli sredstava unutar pozicija proračuna. Radi se o poštarinama za koje se dodaje 17.000 kuna tako da sada ta stavka ima 37.000 kuna. Razlog - zbog puno rješenja i opomena o dugovanjima, iako je naplata efikasna, došlo je do ovih neizbježnih troškova. 


Odbačena je molba za popravak krovišta Pučke škole u Brckovljanima uz obrazloženje kako prije treba napraviti neke predradnje - ispitati statuse korisnika stambenih prostora u toj zgradi i one koje su vezane za sami objekt - procjenu sanacije, troškove, tlocrt, kvadraturu… 


Prihvaćeni su prijedlozi za dodjelu novčanih nagrada i zahvalnica uspješnim učenicima ostalima koji aktivno sudjeluju u životu Općine, a povodom Dana općine. 


Na kraju sjednice, opet se poteglo pitanje o autobusnoj stanici u Gračecu opasnoj i za pješake i za vozače. Ta je problematika proslijeđena Županijskom uredu za ceste koji bi do kraja kolovoza trebao obići to područje i izvidjeti situaciju.


Ana - Marija ŠprihalObjavljeno: 3.8.2012.


shadow
banner banner banner banner banner