Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Dan Općine Brckovljani - 19 GODINA ULAGANJA U BOLJI STANDARD GRAĐANA3.8.2012.


Polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim braniteljima u Božjakovini predstavnika Općine Brckovljani i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, započelo je 1. kolovoza obilježavanje Dana općine Brckovljani.


Svečanoj sjednici koja je održana u dvorani OŠ "Stjepan Radić", uzvanike i primatelje općinskih priznanja pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Božo Graberec, podsjetivši na povijesne i prirodne činjenice vezane uz prostor općine. Posebno je naglasio značaj nekadašnjeg oglednog Zemaljskog dobra Božjakovina i Državne ergele lipicanaca u Stančiću. Graberec je istaknuo i značajan rad vatrogasnih društava i različitih udruga čiji rad općina podupire. U općini su posebno ponosni, kako je istaknuo Graberec, na svoje sportaše - mlade rukometaše, generaciju rođenu 2002. godine, koja je osvojila prvenstvo Hrvatske u mini rukometu, kao i na kadete Stolnoteniskog kluba Brckovljani koji su ostvarili isti uspjeh te na dva državna kadetska reprezentativca - rukometaša Dominika Miškovića i atletičara Marija Graberca.


Načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek podsjetio je na napore koje Općina u 19 godina svoga postojanja čini na izgradnji infrastrukture i poboljšanju kvalitete života svojih žitelja. Posebnu zahvalu Funtek je uputio Hrvatskim vodama koje od 1997. godine sustavno podržavaju projekte Općine Brckovljani. Prošle godine, za Dan općine, postavljen je kamen temeljac za pročistač, a do konca ove godine trebao bi biti pušten u probni rad. Cjelokupni iznos od 15 milijuna kuna za njegovu izgradnju osigurale su Hrvatske vode, a osigurale su i još pet milijuna kuna za izgradnju 6 km kolektora od Gornje Grede do Lupoglava.


Trenutačno se na području općine gradi 25 km kolektora i uličnih sabirnih mreža, a predviđeni rok završetka je do konca godine - rekao je Funtek.


Sve ovo se dogodilo jer je općina ulagala u projektnu dokumentaciju i redovito se javljala na sve natječaje Hrvatskih voda i nadležnih ministarstava.


Razvoj je pak, rekao je Funtek, započeo kupnjom zemljišta za gospodarske zone, kojih trenutačno ima devet, ukupne površine 154 hektara, i u kojima je sada poznato 12 investitora, a novi, među kojima i oni inozemni, pokazuju interes za nova ulaganja. U izgradnju infrastrukture u zonama uloženo je do sada 12 milijuna kuna. No Funtek se požalio da u zadnje vrijeme izostaju dotacije za izgradnju zona od strane Zagrebačke županije.


Funtek je podsjetio i na velika ulaganja u izgradnju vodovodne i plinovodne mreže od strane općine koja stoga nece tolerirati trideset osam postotni gubitak koji obračunava Dukom d.o.o., premda njeni stanovnici, kako je dodao, već sada plaćaju 20% manju cijenu vode od drugih na istom distributivnom području. Općina Brckovljani ulaže i u izgradnju nogostupa, u katastarske izmjere, školstvo i predškolski odgoj te podupire brojne udruge. Ulaže se i u očuvanje prirodnih bogatstava, a u ovom kontekstu je posebno spomenuo nužnost očuvanja i uređenja parka u Božjakovini.


Povodom Dana općine priznanja za rad dodijeljena su Vatrogasnoj zajednici općine Brckovljani i Likovnoj udruzi Dugo Selo, a priznanje je dobila i ekipa prve pomoći OŠ Stjepan Radić i najbolji srednjoškolci obrtničkih zanimanja.


U ime Zagrebačke županije Dan općine čestitao je župan Stjepan Kožić koji je obećao da će u slijedećem županijskom rebalansu biti novaca i za gospodarsku zonu Brckovljani, te gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak u ime svih nazočnih gradonačelnika, a Ivan Petko načelnik Orla, u ime svih nazočnih predstavnika općina.


Kulturno umjetnički program izveo je KUD Ogranak Seljačke sloge Lupoglav, a nastupili su i mladi karatisti članovi KK Brckovljani.


Nenad Haleuš MaliObjavljeno: 3.8.2012.


shadow
banner banner banner banner banner