Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Dan otvorenih vrata škole, 2012.: IGRA BEZ GRANICA4.12.2012.


U Osnovnoj školi "Stjepan Radić" održao se 16. studenog još jedan u nizu Dan otvorenih vrata škole s temom "Igra bez granica". U organizaciji su sudjelovali svi djelatnici škole. Održano je čak 12 radionica u kojima su sudionici mogli kroz igru ponoviti nastavne sadržaje iz pojedinih predmeta, sudjelovati u obnovi školskog inventara, okušati se u popularnim sportovima ili, jednostavno, igrati se. Igra je integralni dio života i stvaralaštva djeteta, kao i temelj dječjeg razvoja, njegovih tjelesnih, intelektualnih i socijalnih sposobnosti. U djetinjstvu se igra, rad i učenje isprepliću. I učenje i rad daju efikasnije rezultate ukoliko se provode kroz aktivnosti i elemente igre.


Glavnina događanja odigravala se u prizemlju Škole. Krenuvši redom, s lijeva na desno, prvo valja spomenuti radionicu koju su organizirale učiteljice 1. i 3. razreda, pod nazivom Kocka, kocka, kockica, a koja je održana u školskoj blagovaonici. U prostoru uređenom u znaku kockice, učenici su se mogli natjecati u različitim igrama znanja, sposobnosti i vještina protiv svojih roditelja. Voditeljice i hostese bile su učiteljice i njihovi mali pomagači. Tijekom cijelog dana iz blagovaonice je odjekivalo navijanje i navijačke pjesme osmišljene za tu priliku.


U sljedećoj radionici, koju su stilski uredili i osmislili djelatnici PŠ Lupoglav, posjetitelji su mogli odigrati partiju šaha s pravim, živim figuricama koje su utjelovili učenici PŠ Lupoglav. Cijeli prostor bio je uređen u crno-bijeloj boji po uzoru na šahovnicu.


Pored njih, odvijala se radionica Učeniče, ne ljuti se koju su osmislile učiteljice hrvatskog jezika i školske knjižničarke. Radilo se o dvoboju u znanju iz različitih područja hrvatskog jezika i pop kulture. Učenici su bacali kocku i napredovali na improviziranom igralištu s poljima različite boje, a mame i prijatelji navijali su sa strane. Da bi sve bilo veselije pobrinule su se voditeljice - učenice obučene u bubamare, koje su postavljale pitanja, tješile i sokolile natjecatelje. Posebno veselu i šarenu radionicu organizirali su učiteljice i učitelj stranih jezika; zbog njih je u školu došao pravi Piccadilly Circus. Tamo su posjetitelji mogli sudjelovati u svim aktivnostima koje nudi jedan cirkus: rušili su limenke za plišane nagrade, fotografirali se s različitim naslikanim životinjama, nasmijavali su ih klaunovi koji su lutali po cijeloj školi, a mladi vidovnjaci su im čitali budućnost iz kugle i dlana.


U sljedećoj je radionici na svoje došao većinom mladi muški dio posjetitelja: učitelji informatike i tehničke kulture organizirali su automobilske utrke, automobilima na daljinsko upravljanje.


Matematičari su na svojoj radionici imali posve drugačiju atmosferu. Mračnu učionicu osvjetljavale su tek dekorativne lampice oko stolova za kojima su djelovali mali mađioničari ili, kako su se sami kreativno nazvali, Matemagičari. Matemagičari su, s visokim cilindrima na glavama, uz pomalo tajanstvenu atmosferu i zvučne kulise, mađioničarskim trikovima zbunjivali i zapanjivali gledatelje.


Učiteljice kemije i biologije ove su godine odlučile su se za eko pristup: na svojoj su radionici odlučile obnoviti dotrajale školske stolice. U tu svrhu služile su se tehnikom decoupage. Sudionici radionice bojili su naslone i sjedišta stolica bijelom bojom te ih potom ukrašavali motivima leptira i cvijeća sa salveta. Nakon njihova truda cijela će učionica zablistati novim sjajem.


Radionica povijesti i zemljopisa i ove je godine ponudila brojne kvizove znanja za posjetitelje. Kvizovi su prezentirani na različitim medijima čime su ih učinili privlačnijim posjetiteljima.


Učiteljice vjeronauka na pod bogato ukrašene učionice postavile su labirint. Tema labirinta bio je put u Obećanu zemlju kojim je Mojsije poveo Židove iz ropstva u Egiptu. Putnik- namjernik imao je pred sobom različite putokaze kao što su piramide i stabalca po kojima je pala mana, kao i kamene ploče s 10 zapovijedi. One koji su uspjeli pronaći put, na kraju labirinta, čekala je Obećana zemlja u obliku slatkog iznenađenja.


Učitelji glazbenog organizirali su natjecanje pod nazivom Zvijezde pjevaju i sviraju. Oformljen je i dječji stručni žiri koji je komentirao natjecatelje, a posjetitelji su uživali u glazbi malih zvijezda.


U širokom hodniku prema školskoj dvorani učiteljice 2. i 4. razreda organizirale su turnir u stolnom tenisu. Na turniru su prednjačile učenice članice STK Sveti Martin iz Dugog Sela. U igri su se okušali mnogi posjetitelji i učitelji.


Radionica školske skupine Likovnjaci ove je godine odlučila igrom uljepšati školsku dvoranu - zidove dvorane ispunili su likovi velikana hrvatskog sporta: Dražena Petrovića, Ivana Balića, Janice Kostelić, Blanke Vlašić, Zorana Primorca i drugih. Uz Likovnjake, u dvorani su se posjetitelji mogli i okušati i u pikadu pod budnim okom učitelja tjelesne kulture.


Treba spomenuti i marljivu Eko grupu koja je na ulazu, na prekrasno uređenom štandu, izložila svoje ručne radove (rukom oslikane teglice, ukrašene bilježnice, različite vrećice s lavandom i mirisne svijeće) nastale u sklopu projekta Lavanda.


Nakon što je dugo bila protjerana iz školskih klupa, igra se na velika vrata vraća u škole jer se sve bolje razumije njezina važnost za razvoj djece i učinkovitije učenje. Ovim joj je danom OŠ "Stjepan Radić" poželjela sretan povratak.


Ivana BudimčićObjavljeno: 4.12.2012.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner