Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA VZO BRCKOVLJANI31.5.2012.


Vatrogasna zajednica Općine Brckovljani održala je redovitu izvještajnu skupštinu u Vatrogasnom domu u Prečecu uz nazočnost susjednih općinskih i gradskih zajednica, zatim predsjednika VZ Zagrebačke županije Stjepana Ptičeka, predsjednika Općinskog vijeća Općine Brckovljani Bože Graberca, predstavnika PP Dugo Selo i drugih gostiju.


U opširno podnesenom izvješću o radu Zajednice za proteklu godinu posebno upečatljivo je zvučala uvodna riječ tajnika Miroslava Šladareca koji je rekao kako je vatrogastvo trenutno prepoznato kao vrlo važan čimbenik u društvu te da vatrogasna djelatnost više nije bezimena i ne predstavlja samo tradiciju. Katastrofe bilo kojih razmjera ne možemo predvidjeti, već se protiv njih moramo boriti, naglašava Šladarec. Stoga, nastavlja, moramo ublažavati posljedice tih katastrofa koje u najvećem dijelu naše domovini otklanja vatrogastvo koje je trenutno u takvoj poziciji da ima senzibilitet društva, ali mu je potrebna transformacija. Ne takva da ono izgubi svoj osnovni identitet nego da postane služba koja neće obuhvaćati samo profesionalne vatrogasce već i sve one koji se bave vatrogastvom. Takva organizacija zahtijeva i velika financijska ulaganja, govori Šladarec te izražava žaljenje jer nije prepoznat segment da financijska sredstva ne koriste vatrogascima nego svim ljudima te da je upravo vatrogasac onaj koji izlaže sebe opasnosti kako bi pomogao drugome.


VZO Brckovljani u svojem sastavu broji sedam postrojbi sa ukupno 565 članova; 136 članova broji DVD Gračec, 131 DVD Lupoglav, 74 DVD Brckovljani, 58 DVD Hrebinec, 88 DVD Prečec, 50 DVD Stančić - Štakorovec te 28 DVD Tedrovec. Zajednica je ponosna što u svom sastavu ima raznolik stručni vatrogasni kadar te s posebnim ponosom ističu vatrogasnu mladež, njih 156. Valja istaknuti kako Zajednica u svom voznom parku broji 15 vozila. Tijekom protekle godine društva su izašla na 63 intervencije, a prednjačio je DVD Gračec sa 30 intervencija.Velik značaj u proteklog godini posvećen je i osposobljavanju pa je tako za zvanje vatrogasac osposobljeno 44 polaznika, za zvanje vatrogasac I klase 22 te 15 članova za zvanje vatrogasni dočasnik I klase. Valja napomenuti kako je 4. svibnja ove godine održana i izvanredna izborna skupština Zajednice na kojoj je izabrano novo rukovodstvo i usaglašen način poslovanja te se nadaju da će Zajednica napokon adekvatno profunkcionirati u svom djelovanju i otvorenosti prema drugima.


Za 2012. godinu Zajednica planira dalje nastaviti sa obrazovanjem kadrova, prvenstveno zapovjednog kadra, zatim sa provođenjem obrazovanja i usavršavanjem za specijalnosti, organizacijom općinskog natjecanja, provođenjem obuke u vatrogasnim postrojbama društava i brojne druge aktivnosti. Prihodi u ovoj godini planirani su u iznosu od 426 tisuća kuna, od čega 270 tisuća kuna su financijska sredstva iz proračuna Općine Brckovljani za obavljanje vatrogasne djelatnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava, zatim dotacija VZŽ Zagrebačke u iznosu od 18 tisuća kuna te 100 tisuća kuna iz proračuna Općine Brckovljani za nabavu vatrogasne opreme. Od toga za rad Zajednice izdvojit će se 177 tisuća kuna, a za rad društava 249 tisuća kuna, a raspodijeljeno po društvima to izgleda ovako - DVD Gračec, DVD Lupoglav i DVD Brckovljani 60.000,00 kuna, DVD Hrebinec 21.500,00 kuna, DVD Prečec 29.500,00 kuna, DVD Tedrovec 12.000,00 kuna i DVD Stančić - Štakorovec 6.000,00 kuna. Službeni dio Skupštine završen je podjelom zahvalnica i pozdravnom riječi gostiju nakon čega je uslijedio prigodni domjenak.


A.K.Objavljeno: 31.5.2012.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner