Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

LOVAČKO DRUŠTVO "SOKOL" STANČIĆ3.10.2011.


Lovačko društvo "Sokol" Stančić osnovala je grupa ljudi ovoga kraja još davne 1948. godine.


Od tih dana pa do danas mijenjale su se granice lovišta, a broj lovaca je varirao od 40 do 80. Domicilni lovci su iz naselja Gračec, Brckovljani, Stančić, Štakorovec, Hrebinec, Gornje Dvorišće, Prikraj, Božjakovina, Majkovec, a nešto lovaca je iz Dugog Sela i Zagreba. Kao što je već navedeno, granice lovišta su se često mijenjale pa je nekada lovište bilo do Martin brega, a Društvu je pripadalo i polje Jasenovec koje je devedesetih godina pripalo lovackom društvu iz Lonjice. 


Sedamdesetih godina lovci ovoga kraja su bili u zajedničkom društvu s lovcima iz Lupoglava, Grede, Kusanovca te je Društvo djelovalo pod imenom "Stjepan Lovrišec - udarnik". Kroz par godina navedeno Društvo se gasi te približno u ovim okvirima "Sokol" Stančić djeluje do današnjih dana podijeljeno u lovne grupe Gračec, Štakorovec i Hrebinec. 


Lovište 1/142 "Kalištra" formirano je odlukom o ustanovljenju zajedničkih lovišta 28. travnja 1998. godine prilikom čega su se navedene grupe u Gračecu, Štakorovcu i Hrebincu fuzionirale te od tog dana Društvo djeluje zajednički s površinom od 2974 hektara, odnosno 1712 hektara lovne površine. Na tom području uzgajaju se srna obična, zec i fazan kao glavne vrste divljaci. Sporedne vrste divljaci su divlja svinja, lisica, kuna, jazavac, divlja macka, divlje patke, prepelice itd. 


Osnovni cilj Udruge je uzgoj i zaštita divljaci te unapređenje lovstva, lovne kinologije te lovnog streljaštva. Na bazi uzgoja divljaci, a pogotovo srne obične, Društvo u posljednje vrijeme postiže vrlo dobre rezultate tako da je broj ove divljaci u stalnom porastu, a u posljednjih pet do šest godina članovi Društva su stekli nekoliko rogova srnjaka u medalji. Matični fond zeca, koji je jedno vrijeme skoro nestao iz lovišta, u neprestanom je porastu kao i broj fazanske divljaci koji također konstantno raste, a sve češći stanovnik ovoga lovišta je divlja svinja koje do par godina skoro da nije ni bilo. 


Od lovno - gospodarskih i lovno - tehničkih objekata Društvo posjeduje 30 hranilišta za fazane i 16 srnećih hranilišta te solišta koja se u jesensko - zimskom periodu konstantno te obilno popunjavanja hranom i soli. Također, posjeduju 12 visoko natkrivenih čeka. 


Na području lovnog streljaštva članovi Udruge postižu solidne rezultate na natjecanjima.


U vlasništvu Udruge je lovački dom u Prikraju koji je izgrađen 2007. godine velikim zalaganjem i radom lovaca, a posebno sadašnjeg predsjednika Ivana Đurasa. Pod njegovim vodstvom te njegovim velikim osobnim angažmanom i radom napravljeno je nešto što su sanjale generacije lovaca. 


Sadašnji Upravni odbor čine: Ivan Đuras - predsjednik; Tomislav Šturm - tajnik; Krunoslav Švedi - lovnik; Ignac Pustaj - blagajnik; Željko Panian - zamjenik predsjednika; Vladimir Švedi - domar te Damir Begović. Predsjednik Nadzornog odbora je Stjepan Švenda, a Udruga trenutno broji 37 aktivnih članova.


U narednom periodu u planu je izgradnja volijera za fazansku divljač kao i izgradnja još lovno - gospodarskih i lovno - tehničkih objekata. Društvo djeluje s ciljem unapređenja lovstva kao i opstanka ovoga lovišta kojem zbog velikog naseljavanja u zadnjih dvadesetak godina i širenja građevinskog područja prijeti opasnost nestanka.


Krunoslav ŠvediObjavljeno: 3.10.2011.


shadow
banner banner banner banner banner