Josipa Zorića 1, 10370 Dugo Selo
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

U DJEČJEM VRTIĆU „DIDI“ POČELE UNICEF-OVE RADIONICE ZA RODITELJE „RASTIMO ZAJEDNO“13.11.2011.


UNICEF-ove radionice koje su sinoć počele u Dječjem vrtiću „Didi“ u Prikraju okupile su 14 polaznika, roditelje djece do tri godine – ciljanu skupinu projekta „Rastimo zajedno“ koji se organizira u sklopu UNICEF-ovog programa ranog razvoja djece i poticajnog roditeljstva „Prve 3 su najvažnije!“. Svi su oni nakon prve radionice, jedne od 11 u nizu što će se održavati tijekom sljedeća dva mjeseca, izrazili vrlo pozitivne dojmove. Oduševila ih je koncepcija radionica, stručni voditelji - odgojiteljica Kristina Hrženjak, psihologinja Nikolina Essert i pedagog Goran Jenić (inače posebno educirani za vođenje radionica), metodologija, pristup radu – ravnopravnost i uvažavanje svakog mišljenja i iskustva, bez kritika i osuda.


Naime, radionice za roditelje „Rastimo zajedno“ omogućuju protok novih informacija, znanja, vještina i podrške roditeljima te promiču rast i razvoj i roditelja i djeteta. Na radionicama roditelji s voditeljicama i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, uviđaju načine na koje se odnose prema svom djetetu te doznaju i za druge moguće načine. Upoznaju se sa znanstvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta (i roditelja). Uz to, preispituju se vrijednosti u podlozi vlastitog roditeljstva, uči o potrebama djece i roditelja i načinima njihovog zadovoljavanja, vježbaju komunikacijske vještine i odgovara na druga pitanja za koja roditelji izraze interes.


Predavanjima i vježbama stječu se znanja i vještine koje roditeljima koriste u odnosu s djetetom. Razgovorom među polaznicima se izmjenjuju iskustva o rješavanju problema s djetetom, druženjem se postaje sigurniji, samopouzdaniji, zadovoljniji.


Program radionica za roditelje "Rastimo zajedno" podijeljen je u jedanaest širih tema, jedanaest radionica:


1. Roditelji 21. stoljeća


2. Četiri stupa roditeljstva


3. Roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta


4. Sva naša djeca i kako ih volimo


5. Slušanje – važna vještina roditeljstva


6. Kako dijete uči o svijetu oko sebe


7. Granice: zašto i kako?


8. Kreiramo i biramo rješenja


9. Roditeljske odgovornosti i još neka pitanja


10. Biti roditelj: utjecaji i izbori


11. Završetak i novi početak


    


Svaki roditelj dobiva na radionicama mapu s pisanim prilozima i stručnim tekstovima. Po završetku radionica roditelji se mogu nastaviti družiti u Klubu „Rastimo zajedno".


Program radionica za roditelje kao dio šireg programa UNICEF-a za podršku roditeljstvu „Prve tri su najvažnije!“ provodi se od 2008. godine s roditeljima najmlađe djece širom Hrvatske. U ovom ciklusu u koji se uključio po prvi puta Dječji vrtić „Didi“ za područje grada Dugog Sela, općine Brckovljani i općine Rugvica – uključeno je 11 vrtića s područja cijele Hrvatske


Autor: Iva GRGIĆ OZIMECObjavljeno: 13.11.2011.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner