Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Proslavljen Dan Općine: RAZVOJ OPĆINE NA ZAVIDNOJ RAZINI24.9.2010.


Himnom u izvedbi KUD-a "August Cesarec" 29. srpnja je otvorena svečana sjednica u povodu proslave Dana Općine Brckovljani. Sjednici, koja je održana u sportskoj dvorani OŠ "Stjepan Radić" prisustvovao je velik broj uzvanika, a između ostalih i dožupan Zagrebačke županije Damir Tomljenović, generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, gradonačelnici susjednih gradova te mnogi drugi.


Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Božo Graberec, osvrnuvši se na povijest Općine koja se prvi put spominje 1892. godine, a odlukom Sabora RH ona je 1993. godine obnovljena. Graberec je posebno istaknuo važnost brojnih udruga koje djeluju na području Općine - vatrogasne, kulturne i športske čiji rad Općina potpomaže, a to se najbolje ogleda u činjenici da su oba KUD-a koja djeluju na području Općine dobila novouređene prostore. Pohvalio se i novim nogometnim igralištem koje je dobio NK Hrebinec, a ništa manju važnost ne posvećuju ni VZO Brckovljani u čijem sklopu djeluje sedam vatrogasnih društava.


Načelnik Općine Željko Funtek istaknuo je da unatoč svojoj nepunoljetnosti Općina broji sedamnaest godina, ona je itekako prepoznatljiva u Županiji, a i šire. Od osnivanje Općine krenulo se s izgradnjom do tada nepostojeće infrastrukture te kroz osam godina rada ona se može pohvaliti kako je svako naselje i ulica uz plin i vodu imalo postavljenu rasvjetu te asfaltirane ulice. Ispunivši taj cilj, Općina je krenula u daljnje izazove te se okrenula zaštiti okoliša i izgradnji odvodnje fekalnih voda i budućeg pročistača, rekao je Funtek. Trenutno je u tijeku izgradnja 18 kilometara kolektora i uličnih sabirnih mreža, a ujedno Općina je nedavno predala zahtjeve i dokumentaciju u Hrvatske vode za četiri nova projekta pod nazivom - Nominacija objekata za interventna sredstva zaštite voda za koje je ishođena građevinska dozvola. Funtek je istaknuo činjenicu da su Hrvatske vode već od prve investicije prepoznale njihove projekte te izrazio želju da se to nastavi i s trenutnim. Realizacijom navedenih projekta odvodnje, izgrađenost Općine po tom pitanju bila bi 80 posto. Da tu nije kraj ulaganju u Općinu potvrđuje i izgradnja nogostupa uz županijske i lokalne ceste u dužini od 25 kilometara koja je financirana, kako je to Funtek i rekao, isključivo iz Općinskog proračuna. Ovom prilikom, pozvao je Županijsku upravu za ceste neka se uključe u ovaj projekt, jer za to nikada nije kasno, te pored novouređenih nogostupa asfaltiraju kolnike. Osvrnuo se i na već poznatu temu gubitaka vode na distributivnom području komunalnog poduzeća Dukom, a koju kako kaže Funtek ne mogu prihvatiti jer ističe činjenicu da je na području Općine izgrađeno 95 posto nove vodovodne mreže u koju je uloženo preko 20 milijuna kuna. Stoga, po završetku rekonstrukcije regionalnog vodovoda kroz gospodarsku zonu K1 Božjakovina stekli bi se uvjeti da Komunalac Brckovljani preuzme distribuciju vode za svoje područje.


Funtek je podsjetio kako ništa od ovog ne bi bilo moguće da prije 13 godina nisu odlučili otkupiti 150 hektara nekadašnjeg državnog zemljišta koje su pretvorili u gospodarsku zonu koja je temelj razvitka Općine. Trenutno se na ovom području nalazi devet investitora - Inox centar, Super Konzum, a ovih dana započinju i radovi na izgradnji pogona DTR-a te drugi. Osvrnuo se na razumijevanje koje imaju, obzirom na situaciju u gospodarstvu, kada je u pitanju Elka te joj je Općina produžila rok plaćanja do 24. rujna ove godine. Mnogo je toga čime se ova Općina ima za pohvaliti - izgradnja nogometnog igrališta s umjetnom travom i atletskom stazom, u planovima je i izgradnja nove škole te mnogo toga što svakako potvrđuje opravdanost postojanja ove Općine.


Načelnik je ovu svečanu sjednicu iskoristio kako bi prvi put službeno predstavio novi grb i zastavu općine Brckovljani, a na kraju zahvalio se svima na suradnji, a posebno je istaknuo zavidnu suradnju svojih vijećnika koji pokazuju zajedništvo u realizaciji projekata. Da Općina nema nikakvih razloga za zabrinutost vezanih uz ukidanje jedinica lokalne samouprave potvrdio je i zamjenik župana Damir Tomljenović koji je rekao da Općina svojim radom, razvojem i zalaganjem opravdava svoje postojanje te da će biti još mnogo proslava Dana Općine. Pohvale na račun razvoja Općini je uputio i generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić te rekao da Općina može očekivati pratnju Hrvatskih voda u realizaciji budućih programa.


I ove godine Općina je nagradila najbolje učenike sa svog područja i njihove mentore. S po 2000 kuna nagrađena je učenica Ana Smajo za postignute rezultate na natjecanju iz biologije i literarnih ostvarenja te ekipa Prve pomoći za osvojeno drugo mjesto na Državnom natjecanju. Po 1000 kuna dobili su njihovi mentori, a s tim iznosom nagrađeni su i učenici obrtničkih zanimanja Kristijan Baftijaj i Josip Darojković.


Još svečanijem ugođaju doprinijeli su učenici Osnovne škole koji su uz pratnju profesorice Marice Penave izveli dvije glazbene točke, Dominik Lucić za prisutne je odsvirao Minutni valcer, a Plesna skupina "Lana" izvela je ples s pomponima. Za kraj, KUD "August Cesarec" izveo je pjesme i plesove Zagrebačkog polja.


Ana KašnarObjavljeno: 24.9.2010.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner