Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

POŠTOVANI MJEŠTANI…24.9.2010.


Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu, te s toga upozoravamo mještane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima tijekom vrenja mošta, zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.


Vrenje mošta, tj. alkoholna fermentacija predstavlja jednu od osnovnih faza u procesu proizvodnje vina. Vrenjem mošta, u stvari, počinje stvaranje vina. To je faza koja nastupa nakon muljanja grožđa odnosno cijeđenja mošta. Tada kvasci (gljivice alkoholne fermentacije) koji su na pokožici bobice mirovali, došavši u tekućinu u kojoj je rastvoren šećer (u mošt), počinju intenzivno razmnožavanje, razlažući šećer na razne spojeve, a najviše na alkohol i CO2. Ova dva spoja su, u stvari, najvažniji i osnovni produkti rada vinskog kvasca. Istovremeno, alkohol je i osnovni sastojak vina, odnosno svakog alkoholnog pića, dobivenog alkoholnom fermentacijom.


Ugljični dioksid (CO2) -plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, CO2istiskuje zrak u gornje slojeve tako da kisik potreban za disanje postaje nedostupan. Ako u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti, a na kraju i smrti.


Važno:


Podrume treba prozračivati, te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti i smrti. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće: ako se ona odmah ugasi, to je znak da u podrumu ima više ugljičnog dioksida te ga je potrebno prozračiti. Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer je bitno smanjena njihova sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.


Prva pomoć:


Osobe u besvjesnom stanju u takvoj sredini potrebno je izvući na mjesto s dovoljnom količinom kisika, te pozvati hitnu medicinsku pomoć. Unaprijed zahvaljujemo na suradnji i razumijevanju…


VAŠI VATROGASCI DVD-a GRAČEC


Miroslav Šladarec dipl.ing.Objavljeno: 24.9.2010.


shadow
banner banner banner banner banner