Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

ŽUPANIJA "KAZNILA" ONE KOJI NAJVIŠE IZDVAJAJU ZA PRIJEVOZ2.11.2010.


Jedna od tema posljednje sjednice Općinskog vijeća Brckovljana bilo je i pitanje sufinanciranja mjesečnih karata srednjoškolcima. Kako ističe načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek Općina Brckovljani vodeća je po visini subvencija u cijeloj Zagrebačkoj županiji te i nakon ulaska u recesiju subvencionira prijevoz za svojih preko 350 srednjoškolaca s 50% od realne cijene karte. Za tu namjenu izdvojila je u proračunu 420 000 kuna, a pomoć je očekivala od Zagrebačke županije koja je, prema svom lanjskom kriteriju, Općini trebala refundirati nešto manje od 150 000 kuna. Dogodilo se, međutim, kaže Funtek, nešto sasvim neočekivano.


Županija je, naime, od jedinica lokalne samouprave zatražila popis djece iz socijalno ugroženih obitelji pa su iz Općine Brckovljani dostavili popis, prema podacima Centra za socijalnu skrb Dugo Selo, da tom kriteriju odgovara jedanaestero djece. Lani je, primjerice, Županija prema kriteriju dječjeg doplatka iz naše općine subvencionirala prijevoz za 170 djece koja primaju dječji doplatak - kaže Funtek. Smatrali smo, međutim, da se treba pridržavati traženih kriterija i nismo tu djecu stavili na popis - dodaje Funtek. No, pokazalo se da je većina drugih Općina jednostavno dostavila stare popise pa je Općina Brckovljani dobila nesrazmjerno malo za prijevoz. Nakon što smo, o činjenici da smo kažnjeni zbog poštenja, poslali dopis Županiji, odgovoreno nam je da se njezino povjerenstvo u postupku dodjele novca Općinama i Gradovima vodilo "načelom pravednosti". Ne vidim kakva je tu pravednost u pitanju kad se kažnjavaju oni koji najviše izdvajaju za prijevoz - zaključuje Funtek.


Općinsko vijeće Brckovljana odlučilo je pak, zbog ovakve odluke, ne potpisati sa Zagrebačkom županijom ugovor o dodjeli im predviđenih 12.300 kuna, već je Županiji odgovorilo da će im poslati listu učenika s kojima direktno može potpisati ugovore.


Cijela stvar je, međutim, kaže Funtek, itekako ozbiljna jer će ovakav stav Županije i financijsko stanje u kojem se nalazi Općina zasigurno dovesti do smanjenja postotka s kojim će Općina od početka iduće godine subvencionirati prijevoz svojih srednjoškolaca.


N.H.M.Objavljeno: 2.11.2010.


shadow
banner banner banner banner banner