Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA 20 GODINA OSNOVNE ŠKOLE "STJEPAN RADIĆ" U BOŽJAKOVINI2.12.2010.


Ove je godine Osnovna škola "Stjepan Radić" u Božjakovini proslavila 20 godina rada, a godišnjicu je, osim već tradicionalnog Dana otvorenih vrata, obilježilo i predstavljanje monografije pod naslovom 20 godina OŠ "Stjepan Radić" u Božjakovini.


Spomenuta je monografija rezultat timskog rada svih djelatnika Škole, na čelu s ravnateljem, gospodinom Jurom Miškovićem, a predstavlja Osnovnu školu "Stjepan Radić", opisujući njezin ustroj, kurikulum te plan i program Škole, kroz priloge učitelja i učenika Škole te fotografije, od kojih neke sežu i u prve godine rada Škole. Za grafičku obradu i dizajn zaslužan je Hand dizajn studio iz Zagreba. Posebna je vrijednost monografije njezin povijesni dio u kojem je opisana povijest školstva na području općine Brckovljani. U knjizi su spomenuti i brojni bivši učenici i učitelji koji su se tijekom 20 godina rada Škole istakli svojim rezultatima. Pozitivna, iskrena i puna duha, ova je knjiga prva tog karaktera na ovom području.


Predstavljanje monografije organizirano je na Dan otvorenih vrata škole, koji se u OŠ "Stjepan Radić" tradicionalno održava oko 13. studenoga, datuma kada se slavi Dan župe sv. Brcka. Učenici i nastavnici i ove su se godine potrudili iznenaditi i oduševiti goste svojim radovima. Tako su od 15 do 17 sati gosti mogli uživati u devet različito uređenih radionica i izložaba sa zajedničkom temom 20 godina škole. U "novinarskoj sobi", posebno uređenoj učionici obloženom novinskim listovima od stropova do poda, predstavljen je školski list Putokazi i školski Zbornik. Gosti su mogli usporediti Putokaze prije više od deset godina i danas te svjedočiti napretku i promjenama koje su se dogodile. Informatička je učionica prikazala razvoj tehnologije i informatičke znanosti od 1990. do danas, a likovnjaci su ove godine uljepšali zidove školske blagovaonice. Tri su učionice bile uređene tako da prikažu prošlost, sadašnjost i budućnost Škole te se moglo zabaviti čitajući komentare slavnih osoba koje će u budućnosti biti upoznate s radom i rezultatima škole i školskog lista. Vjeronaučna i Glazbena skupina zajedno su se predstavile radionicom Hrvatska tradicijska glazba i vjerski običaji. Fotogrupa je 30-ak svojih radova izložila na školskim hodnicima. I oni najmanji su sudjelovali u pripremama. Učenici 1. i 3. razreda su sa svojim učiteljicama pripremili radionicu Od folklora do baleta. U toj su učionici, koja je stalno bila puna gostiju i gledatelja, učenici pokazali svoje poznavanje tradicionalnih i modernih plesova. Učenici 2. i 4. razreda sa svojim učiteljicama prikazali su u jednoj od učionica Školu plivanja i školu u prirodi, izlažući i izrađujući predmete i fotografije koji prikazuju dane u Baškom Polju koje mnogi dugo pamte i unaprijed im se vesele. U jednoj od učionica pripremljena je prava rođendanska zabava s tortama koje su napravile mame učenika, s puhanjem svjećica, čestitkama i darovima. Na rođendansku su zabavu bili pozvani i bivši učenici škole od kojih su se neki i obratili gostima, pričajući s nostalgijom o danima provedenim u školi. Posebno valja spomenuti učionicu u kojoj su svoje običaje, pjesme i plesove predstavili gradišćanski Hrvati iz Bizonje, Mađarska, polaznici Dvojezične osnovne škole s kojom OŠ "Stjepan Radić" surađuje već nekoliko godina.


Nakon izložbenog dijela svečanost je nastavljena u Športskoj dvorani gdje je upriličeno predstavljanje monografije. Predstavljanju su nazočili brojni gosti iz političkog i kulturnog života Općine Brckovljani i Zagrebačke županije, župnik Dragutin Mostečak kao i mnogobrojni sponzori kojima su nakon svečanosti uručene posebne zahvalnice za pomoć u radu i razvoju Škole. Predstavljanje monografije započelo je obraćanjem ravnatelja Miškovića svim nazočnima u kojem je izrazio svoje zadovoljstvo svim djelatnicima škole, a posebno uredničkom timu ljudi koji su najviše zaslužni da je nakon godinu dana priprema monografija otisnuta i služi na ponos Školi, njezinim djelatnicima i učenicima. Jednako tako, izrazio je zadovoljstvo izvrsnom suradnjom Škole s Općinom Brckovljani i sa župom sv. Brcka. Nakon kratkog govora u kojem opisuje uvjete, gradnju i razvoj škole, ravnatelj je pozvao i zaslužne djelatnike u mirovini ili pred kraj svog radnog vijeka te im uručio zahvalnice i priznanja. Među ostalima, valja spomenuti, zahvalnicu su dobili nastavnik Jozo Pelivanović, prvi ravnatelj OŠ "Stjepan Radić" te nastavnica Marija Biočić za iznimne i brojne rezultate u radu s učenicima, na natjecanjima i skupovima na državnoj razini.


Nakon ravnatelja Miškovića nazočnima se obratio i načelnik Općine Brckovljani gospodin Željko Funtek koji se prisjetio vremena od prije 20 godina i razloga zbog kojih je Škola otvorena. I sam je izrazio zadovoljstvo suradnjom Općine i Škole koja pridonosi razvoju cjelokupne zajednice. Nakon njegova govora uslijedila je kratka priredba koju su pripremili učenici i nastavnici Škole zajedno sa suradnicima i učenicima Dvojezične osnovne škole iz Bizonje, a potom je načelnik uručio cvijeće gospođi Ani Singer, predstavnici gradišćanskih Hrvata iz Bizonje koja je zahvalila Školi i Općini na toplom gostoprimstvu i suradnji.


Slijedio je govor gospodina Milana Kralja, koji je nazočne upoznao s podacima o povijesti školstva u Općini Brckovljani, počevši od templara u 13. stoljeću, preko feudalaca Jankovića i Draškovića te prve stalne osnovne škole na ovom području, do danas.


Samu je monografiju zatim predstavio gospodin Nevio Šetić, saborski zastupnik i član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Upoznao je nazočne sa sadržajem monografije i povukao poveznice između Škole i misli o važnosti obrazovanja velikana hrvatske povijesti čije ime Škola nosi, Stjepana Radića. Zaključio je da monografija budi nadu u budućnost i pravac u kojem se moderna škola razvija. Svečanost povodom predstavljanja monografije zaključena je zahvalom svim sponzorima i pozivom na domjenak upriličen u školskoj blagovaonici.


Ivana BudimčićObjavljeno: 2.12.2010.


shadow
  • foto
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner