Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

"CRNE MAMBE" IZDALE KNJIGU POVODOM 18. OBLJETNICE OBRANE NOVOG FARKAŠIĆA10.10.2009.


Uz financijsku potporu Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica ovih je dana svjetlo dana ugledala knjiga autora Mile Krište "Obrana novog Farkašića". Izdavač knjige je Udruga "Crne mambe" čiji predsjednik Ivica Šafarić - Ninja ističe kako je riječ o djelu koje podsjeća na prekretnicu u Domovinskom ratu. Naime, 18. listopada 1991. godine nekoliko desetaka dobro organiziranih branitelja suprotstavila se u neravnopravnoj borbi vojnoj sili od više stotina dobro naoružanih neprijateljskih vojnika pojačanih tenkovima, transporterima i uz potporu zrakoplovstva i topništva. 


U krvavoj bici zabilježeni su golemi gubici u ljudstvu i borbenoj tehnici neprijatelja (4-5 tenkova je onesposobljeno, 4 tenka zarobljeno, a zarobljeno je i streljivo, vozila i 3 neprijateljska vojnika). S naše strane jedan bojovnik je lakše ranjen, a dvojica su poginula.


Hrabrom obranom Novog Farkašića spriječen je neprijatelj u izbijanju na Kupu, prelasku rijeke Kupe i prodoru prema Velikoj Gorici. Od toga dana do kraja Domovinskog rata neprijatelj više nije ovladao niti jednim metrom teritorija već se orijentirao na obranu i odmazdu po gradovima i selima na Banovini. 


Knjiga se može kupiti u Udruzi "Crne mambe" i u Braniteljskoj zadruzi "Novi marker", a predstavit će se i na 4. dugoselskom sajmu obrtništva i poduzetništva od 8. do 10. studenoga ove godine.


N.H.M.Objavljeno: 10.10.2009.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner