Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

NAČELNIK ŽELJKO FUNTEK O OSTVARENJIMA TIJEKOM 15 GODINA2.8.2008.


Kad je općina prije 15. godina osnovana nedostajali su objekti opskrbe kvalitetnom pitkom vodom, plinom, javne rasvjete, nerazvrstane ceste i ulice bile su bez asfaltnih kolnika, groblja su bila zapuštena, nije bilo dječjeg vrtića, vatrogasni domovi zapušteni, nije bilo niti jednog metra kanalizacije – istaknuo je načelnik Ž. Funtek na svečanosti.


U nastavku je naveo ostvarene projekte proteklog razdoblja: - Izgrađena je mreža vodoopskrbe i plinoopskrbe u svim naseljima,  rekonstruirano je 7 kilometara vodovoda, asfaltirane su ulice, postavljena javna rasvjeta. Vrijednost ovoga je 29 milijuna kuna a ostvareno je uz pomoć Hrvatskih voda, Zagrebačke županije, manjim dijelom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i većine naših građana koji su sufinancirali izgradnju spomenute komunalne infrastrukture, dok asfaltiranje je u cijelosti plaćeno iz vlastitih prihoda. Još je izgrađen peron u Prečecu i Božjakovini, uređena su  groblja u Lupoglavu i Brckovljanima  s novim proširenim dijelom. Izgrađena je i školska dvorana koju je tada financiralo Ministarstvo prosvjete i športa, uređeni su domovi i prostor za dječji vrtić u Prikraju za 80 djece koji će proširiti, dograđen je osnovna škola a nova područna  gradi  se u Lupoglavu. Od komunalne infrastrukture preostala je gradnja kolektora otpadnih  voda i nogostupi. U tijeku je izgradnja 17,6 kilometara kanalizacije. Zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva iz programa EIB-II, Općina financira izgradnju 11 km kanalizacije, kolektora A i B. Radovi su započeli prošli tjedan, a rok završetka je 180 dana. Paralelno se gradi i kanalizacija u gospodarskoj zoni, tako da bi do proljeća 2009. godine trebalo biti izgrađeno sveukupno 22 km kanalizacije. Započela je nabava izgradnje pročistača voda u gospodarskoj zoni  uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja - sredstvima svjetske banke iz programa EIB-II i Hrvatskih voda. U tijeku je izrada tender dokumentacije za izgradnju kanalizacije, te rekonstrukcija vodovoda i plinovoda kroz naselja Gornja Greda, Lupoglav u duljini 6 km. Investitor navedenih objekata je novoosnovana općinska tvrtka „Komunalac Brckovljani“, a predviđena vrijednost objekata iznosi 24 milijuna kuna.


Načelnik Funtek istaknuo je značaj gospodarskih zona, kupnju zemljišta za tu namjenu prije desetak godina i današnje investitore - „Furnir“ iz Zagreba, „Toljan trans“ iz Donjeg Dvorišća, „Darojković“ iz Brckovljana, „Sjemenara Zagreb“ iz Zagreba, „Konzum“, „Helb“ iz Dugog Sela, „Inox“ iz Sesveta te „Elka - kabeli“ koja dolazi. 


Osim gospodarstva općina potiče poljoprivrednu proizvodnju u obiteljima, financira društvene djelatnosti i potrebe građana. 


Zbog bržeg razvoja i izgradnje infrastrukture Općina je osnovala prošle godine svoje komunalno poduzeće „Komunalac Brckovljani”, koji je investitor većini navedenih komunalnih projekata. 


Također je ugovoren i idejni projekt pješačkih staza u duljini 25 km uz sve županijske ceste i to za pravce od Božajkovine Gračec Stančić Štakorovec, Božajkovina Brckovljani Gračec, Brckovljani Prikraj Gornja Greda Lupoglav i naselja Prečec. Pored navedenog  izrađeni su projekti idejnog rješenja za općinsku zgradu, veliko nogometno igralište, te trodijelnu dvoranu koji će se graditi na parceli pored škole. Govoreći o nizu projekata i programa koji predstoje načelnik Ž. Funtek zahvalio je svima na suradnji i doprinosu. 


Žaljenje je očitovao zbog  zakonske regulative koja nije u svim odredbama sklona lokalnoj samoupravi, kao i zbog nemogućnosti da općina rješava samostalno javni prijevoz građana, posebice učenika i studenata.


N.K. i I.G.O.Objavljeno: 2.8.2008.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner