Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Održana radionica "Prava invalidnih osoba u sustavu socijalne skrbi" - O NAMA UVIJEK S NAMA30.6.2008.


U Domu za starije osobe "Brezak", 23. lipnja je održana radionica na temu prava osoba s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi. Kako je kazala ravnateljica dugoselskog Centra za socijalnu skrb Marica Belaic, pozdravljajući okupljene, zajedničkim organiziranjem ovog skupa nastavlja se tradicija suradnje s Društvom invalida Dugo Selo. Na radionici su, između ostalih, sudjelovali gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak, predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida Mirjana Dobranović, predstavnice Zagrebačke županije, ravnateljica dugoselskog Crvenog križa Gordana Kocaj, predsjednica i tajnik Društva invalida Dugo Selo Gordana Rađenović i Ivica Grgošić, ravnatelj Centra Stančić Ivo Vrgoč. 


Socijalna radnica iz dugosleskog Centra Jela Ergović iznijela je podatke o pravima ostvarenim u prošloj godini. Evidentirano je 356 osoba s invaliditetom koje su ostvarile različita prava iz sustava socijalne skrbi. Od toga su 234 odraslih te 122 djece. Jedan dio nije uspio ostvariti svoja prava iako su evidentirani. Potrebno je savjetovanje osoba i podrška da ustraju u dobivanju svojih prava od obveznika uzdržavanja ili od imovine, odnosno ostvarivanja prava u drugim sustavima. Odrasle osobe s invaliditetom, uz prava koja imaju svi građani, imaju i prava prema Zakonu o socijalnoj skrbi i posebnim propisima. Neka od njih su stalna pomoć, pomoć za podmirenja troškova stanovanja, jednokratna pomoć, skrb izvan vlastite obitelji, doplata za pomoć i njegu, osobna invalidnina, naknada do zaposlenja, pravo na status roditelja njegovatelja… 


Zabrinjava tendencija rasta broja djece s različitim vrstama i stupnjevima zdravstvenih oštećenja. Roditelji ostvaruju za svoju djecu prava na osobne invalidnine (36 djece u 2007. godini ostvarilo to pravo), doplatak za pomoć i njegu (12 djece) te skrb izvan vlastite obitelji (7 djece). 


Centar ima problema i s prostorom - nalazi se u potkrovlju i teško je dostupan osobama s invaliditetom. Vještačenja za vrstu, stupanj i težinu invaliditeta provode se u prostorijama Društva invalida što je također neadekvatno rješenje te Centar s nestrpljenjem očekuje preseljenje u novi prostor. 


Predstavnica Županije Ivana Pašer informirala je okupljene o županijskim natječajima za udruge kojima se sufinanciraju programi i projekti tokom cijele godine, među koje spadaju i jednokratne pomoći kao i pokrivanje troškova lijekova, liječenja i rehabilitacije. Svoja je zapažanja iznio gradonačelnik Vlado Kruhak izražavajući nezadovoljstvo zbog arhitektonskih barijera koje će Grad riješiti. Grad je socijalno osjetljiv, godišnje izdvaja oko 800.000 kuna za socijalne potrebe, a nedavno je dogovoreno i sufinanciranje defektologa i psihologa u osnovnoj školi za potrebe rada s djecom koja imaju ADHD poremećaj. Što se tiče nedostatka prostora Grad u vidu ima vojarnu i Dom HVa. Po riječima tajnika Grgošića Društvo invalida broji 444 člana s time da je na ovom području evidentirano 1 593 osoba s invaliditetom. Ima puno posla, sve se obavlja volonterski i potrebno je zaposliti jednu osobu, što je već više puta ponavljao. Uz problem građevinskih barijera, a iako surađuju s MUP-om pomaka baš i nema u vezi parkirališnih mjesta. Jasna Lisički iz Centra Stančić najavila je skorašnju realizaciju Dnevnog centra za osobe s intelektualnim poteškoćama, a na području Grada. Predsjednica HSUTI- Mirjana Dobranović na kraju je podijelila svoja iskustva i znanja. U Hrvatskoj ima više od 400.000 invalida te su "respektabilna skupina o kojoj se mora voditi računa". Dva su najveća problema osoba s invaliditetom: nedovoljna informiranost i svijest u glavama ljudi. No, ipak se nešto mijenja pogotovo po pitanju redovnog sustava obrazovanja. Tome u prilog ide podatak kako na Zagrebačkom sveučilištu studira oko 250 osoba s invaliditetom, a s drugim sveučilištima zajedno oko 500. Ide na bolje i sa zapošljavanjima. Potrebno je osposobiti osobu za život što uključuje stanovanje, obitelj, prijevoz, obrazovanje. Problem su i male naknade do zaposlenja od samo 280 kuna, a trebalo bi i harmonizirati zakone. U taj proces treba svakako uključiti i osobe s invaliditetom, a sve po principu "O nama uvijek s nama" što je ujedno i slogan HSUTI-a.


PRIPREMILA: A. M. Š.Objavljeno: 30.6.2008.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner