Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Udruga vinogradara i vinara Brckovljani obilježila blagdan sv. Vinceka29.1.2007.


Stotinjak članova Udruge vinogradara i vinara Brckovljani i njihovih gostiju okupilo se po prvi puta u organizaciji ove mlade Udruge da obilježi još jedan važan blagdan vinogradara i vinara - Vincekovo.


Blagdan Svetog Vinka jedan od pet zapovjednih vinogradarskih blagdana kojeg prati precizni obred koji valja obaviti. Bez obzira na studen, dubok snijeg ili blato, mora se doći do trsja gdje će gazda ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa. Grančice će biti stavljene u posudu s vodom, blizu prozorskog okna, kako bi što prije propupale i eventualno se procijenilo kakva će biti godina.


Prilikom obreda u vinogradu orezani se trs potom poškropi, odnosno krsti starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve je to po pučkom običaju praćeno pjesmom i svirkom, a kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograde sami, on će svoje društvo i počastiti. Kuša se i staro i mlado vino, po potrebi nadolijevaju bačve, priprema slastan zalogaj već prema običajima kraja, od pečene slanine, preko šarana do srnećeg gulaša. A kako takvoj zabavi ničega ne fali zna potrajati i do duboko u noć.


U vinogradima sv. Jakoba, brckovljanski vinogradari poštivali su ove pučke navade. Domaćini proslave Vincekovog bili su načelnik Općine Željko Funtek i dr. Franjo Tašler koji je uz vinara i člana Udruge Željka Paniana vodio ceremoniju. Slavlje uz pjesmu i glazbu vodili su tamburaši "Pajdaši" i članovi KUD-a "August Cesarec", a za okrepu su se pobrinuli članovi Lovačkog društva "Sokol" pripremivši slasni srneći gulaš.


Skupu se u ime organizatora obratio predsjednik Udruge Mirko Meliš koji je nešto više govorio o vinogradarstvu u ovom kraju koje odvajkada njeguje dobru kapljicu. Posebno su cijenjena i poznata vina nastala na brežuljcima sv. Jakoba, a nastojanje Udruge će biti da tu tradiciju nastavi i dalje. Kako je najavio sljedeće Vineckovo slavit će se na štakorovečkom bregu. Iako još relativno mlada Udruga (osnovana u travnju prošle godine) okuplja više od 50 vinara s područja općine Brckovljani i šire. Dosada je sudjelovala na izložbama vina u susjednim gradovima i općinama te organizirala proslavu Martinja. S obzirom da u hrvatskim pučkim običajima postoje ostali zapovjedni blagdani - Sv. Juraj 23. travnja, Sv. Ivan Krstitelj - 24. lipnja, Sv. Mihovil - 29. rujna i Sv. Martin, 11. studenog, koji obilježavaju važne termine u vegetativnim ciklusima i poljodjelskoj godini, nadamo se kako će ih Udruga također dostojno obilježiti.


(I. G. O.) Fotografija: Nenad Haleuš-MaliObjavljeno: 29.1.2007.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner