Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

ORIGAMI ŽDRALOVI ZA SVJETSKI MIR4.6.2007.


Osnovnu školu "Stjepan Radić" 7. svibnja posjetila je predstavnica Hrvatsko - japanskog kulturnog i gospodarskog društva Dragica Jedvaj koja je za učitelje ove škole održala prezentaciju - radionicu. Osim nastavnika radionici je prisustvovala i knjižničarka Davorka Petak koja je i organizirala ovu akciju te osigurala prostor za radionicu.


Hrvatsko - japansko kulturno i gospodarsko društvo je dobrovoljna udruga građana koja želi i nastoji razvijati hrvatsko - japanske odnose te suradnju na području kulture, gospodarstva, znanosti i športa, itd. Prilikom prezentacije D. Jedvaj ispričala je svima poznati događaj - bacanje atomske bombe na Hirošimu (6. kolovoza 1945. u 8 h i 15 minuta). Eksplozija se dogodila na 600 m visine, a grad je u trenu opustošen i sravnjen sa zemljom. 


Potaknuti sudbinom djevojčice Sadako Sasaki svake godine, na dan pada atomske bombe na Hirošimu, izrađuju se i šalju u Japan origami ždralovi od papira. Njima se simbolično kiti Dječji spomenik mira u Memorijalnom parku mira u Hirošimi - spomenik koji ne samo odaje počast poginulima od atomske bombe, već simbolizira želju za svjetskim mirom. Ždral je u Japanu zaštićena ptica, simbol dugovječnosti i ispunjavanja želja, a preko djevojčice Sadako (koja drži ždrala na visoko podignutim i raširenim rukama) simbol mira.


Uz prezentaciju učenice 8. b razreda Danijela Simonović, Karolina Baftijaj i Marijana Batarilo iznenadile su sve prisutne recitiranjem haiku pjesama, nakon čega je uslijedila zanimljiva radionica izrade origami ždralova od papira na kojoj su se zabavili.


Ovim putem želimo se zahvaliti i našoj nastavnici hrvatskog jezika Mariji Flanjak koja nam je omogućila sudjelovanje u jednom zanimljivom predstavljanju Japana.


Marijana BATARILOObjavljeno: 4.6.2007.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner