Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

U Prikraju održana edukacija orača - SVJETSKI PRVAK PODUČAVAO NAJBOLJE HRVATSKE ORAČE4.6.2007.


Općina Brckovljani bila je domaćin najboljim hrvatskim oračima koji su u Prikraju sudjelovali u praktičnom dijelu edukacije u organizaciji Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača i Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. 


Edukacija je održana 4. i 5. svibnja u Vrbovcu i u Prikraju, a predavač i demonstrator bio je svjetski prvak u oranju 1998. i 2005. godine Bernard Altmann iz Austrije. 


U edukaciji je sudjelovalo 40 naših ponajboljih orača - po dvojica iz svake županije u kojoj je održano natjecanje orača, četvorica prvoplasiranih sa državnog natjecanja, po jedan sudac iz svake županije te prošlogodišnji prvak Hrvatske u oranju Tomislav Ranogajec.


Cilj osposobljavanja nije bio samo steći vještine potrebne za natjecanja, nego i promovirati oranje kao jednu od najvažnijih agrotehničkih operacija, jer se, naime, pravilnim oranjem može postići povećanje prinosa za 8 posto. 


Inače u Hrvatskoj državno natjecanje orača organizira se unazad pet godina, dok na svjetskim natjecanjima oranja naši orači sudjeluju od 2005. godine. Ove godine u rujnu u Litvi na svjetskom natjecanju Hrvatsku će predstavljati T. Ranogajec iz Osječko-baranjske županije i Ilija Šiškić iz Brodsko-posavske županije koji su lani pobijedili na državnom natjecanju održanom upravo u Prikraju.


Tekst i fotografije: I. G. O.Objavljeno: 4.6.2007.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner