Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Općinsko vijeće održalo 9. sjednicu - NEZADOVOLJSTVO PREDLOŽENIM PLANOM ZAŠTITE OD POŽARA6.7.2006.


Plan zaštite od požara i tehnoloških eksplozija za općinu Brckovljani postao je kamen spoticanja u raspravi vijećnika Općine Brckovljani. Nakon što su prošle dvije godine i nakon što su nadležne institucije prihvatile prijedlog Plana zaštite od požara za ovo područje, vijećnici su doveli u pitanje vjerodostojnost i istinitost podataka u ovom dokumentu. Iako je izrađivač tvrtka “Eurocontrol” d.o.o. iz Zagreba temeljila izradu plana u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara, podaci po kojima su DVD Gračec i DVD Lupoglav proglašeni središnjim DVD-ima na području općine “naljutila” je predstavnike DVD-a Brckovljani, ujedno i vijećnike u Općinskom vijeću. Oni smatraju kako su sporni podaci o mjerenju brzine dolaska vatrogasne postrojbe na najudaljenije mjesto općine.


Naime, DVD Brckovljani smatra da ima istu brzinu, ako ne i bolju od DVD-a Gračec. Posebno ih brine što će se na temelju ovog dokumenta izrađivati plan financiranja općinskih DVD-a, pa će neka društva biti zakinuta. Ne zamjerajući DVD-u Lupoglav što je izabran za drugo središnje društvo, vijećnicima ipak nije jasno zašto čak 48 vatrogasaca (DVD Lupoglav ni nema toliko aktivnih vatrogasaca) mora biti upućivano na redovite liječničke preglede, dok DVD Gračec tek 15, smatrajući ove zadane okvire Plana zaštite od požara nelogičnim. Načelnik Željko Funtek uključivši se u raspravu istaknuo je kako je najveći problem među vatrogascima – podjela sredstava proračuna. Prije je Poglavarstvo raspoređivalo sredstava, no otkako se vatrogasci međusobno dogovaraju više je nesporazuma i prepirki, rekao je Funtek. On podsjeća kako je inspekcija 2004. godine utvrdila kako oprema DVD-a Brckovljani, Gračec, Hrebinec i Stančić- Štakorovec nije u skladu sa zakonskim normama. U međuvremenu općinskim proračunom osigurano je povećanje dotacija za ova društva kako bi pribavili potrebnu opremu. Jesu li to i napravili saznat će se poslije 20. srpnja. Naime, do tada načelnik Funtek dao je rok svim društvima da izvrše pregled i popis sve opreme s kojima raspolažu. Odluka je vijećnika da se donošenje Plana odgodi za sljedeću sjednicu Vijeća koja je planirana za mjesec dana.Odlukom vijećnika njihov član, koji zastupa stranku DC, Smiljan Darojković više nije u sastavu Općinskog vijeća. Naime, njemu je, prema Statutu Općinskog vijeća, s danom odjave mjesta prebivališta na području općine Brckovljani prestao teći vijećnički mandat.


Mandatna komisija temeljem saznanja iz Policijske postaje Dugo Selo upoznata je kako je vijećnik DC-a 27. prosinca 2005. godine odjavio svoje mjesto prebivališta s područja općine te ga prijavio na području grada Dugog Sela. Iako je vijećnik Darojković 9. ožujka ove godine ponovo prijavio mjesto prebivališta na području općine Brckovljani prema Statutu njegov vijećnički mandat prestao je s datumom odjave bez obzira na ponovnu prijavu. Općinsko vijeće dopisom je upoznalo DC o prestanku mandata vijećnika Darojkovića te o potrebi imenovanja njegovog zamjenika, no u zadanom zakonskom roku nije pristigao njihov prijedlog, tako da na sjednici Vijeća (zasad) nije imenovan novi zastupnik DC-a.Uz osam glasova za i dva suzdržana prihvaćen je prijedlog imenovanja drugog zamjenika načelnika Općine Bože Graberca koji će tu dužnost obnašati zajedno s Jurom Miškovićem. Odluka je donesena sukladno izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.Vijećnici su prihvatili prijedlog Doma zdravlja Zagrebačke županije za imenovanje novih šest mrtvozornika za područje općine Brckovljani, a to su doktori Vjekoslav Cvijanović, Ksenija Kovač, Tatjana Sučić, Alenka Foretić, Milica Starčević i Ružica Ivanović. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti odluku o imenovanju mrtvozornika za područje općine donosi Zagrebačka županija, a na prijedlog Općinskog vijeća Općine Brckovljani.Povodom Dana Općine Brckovljani koji se obilježava 1. kolovoza, proslava, odnosno svečana sjednica Vijeća i Poglavarstva, ove će se godine održati u četvrtak 27. srpnja u prostorima dvorane Osnovne škole “Stjepan Radić” u Božjakovini. Taj dan planirano je i svečano otvorenje nadograđenih prostora osnovne škole. Kapacitet je sada proširen za četiri nove učionice, dva kabineta, osiguran je i prostor radionice za majstora, a u krovištu otvara se mogućnost za uređenje dodatnih šest učionica ili kabineta. 


Povodom Dana Općine planirana je i dodjela povelja, a kako su odlučili vijećnici, dodijelit će se Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka za sufinanciranje vodovoda na području općine u iznosu od milijun kuna, zatim Hrvatskim vodama za ulaganje od 2 milijuna kuna u izgradnju kanalizacije te Zagrebačkoj županiji radi financiranja dogradnje osnovne škole u Božjakovini, a koje je realizirano u kratkom roku. 


Na sjednici će biti uručene i nagrade učenicima i mentorima OŠ za sudjelovanje na državnim natjecanjima. Novčane nagrade od po 2.000 kuna svakom uručit će se učenicima Ivanu Grabercu i Ivanu Ilievskom za postignuto 3. mjesto na državnom natjecanju iz biologije, Stjepanu Gorniku za sudjelovanje na državnom natjecanju iz fizike te Ivi Glavaš za sudjelovanje na državnoj smotri likovne kulture LIK 2006. Njihovim mentorima Mariji Biočić, Matildi Šimunović, Robertu Samardžiću i Biserki Fruk uručit će nagrade od po 1.000 kuna, odluka je općinskih vijećnika.


Pripremila: (Iva Grgić-Ozimec)Objavljeno: 6.7.2006.


shadow
banner banner banner banner banner