Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Načelnik Ž. Funtek o planovima općine - JAČANJEM GOSPODARSTVA NASTAVAK GRADNJE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE3.8.2006.


Načelnik Općine Željko Funtek izlagao je o dosadašnjim projektima te najavio planove za naredno razdoblje. U svom govoru posebno je istaknuo projekte izgradnje komunalne infrastrukture, navevši da je izgrađena mreža vodoopskrbe i plinoopskrbe u svim naseljima općine za čiji projekt je uloženo oko 15 milijuna kuna, a ostvaren je uz pomoć Hrvatskih voda, Zagrebačke županije i većine građana općine koji su sufinancirali izgradnju. Oko 7,7 milijuna kuna općinskih sredstava uloženo je u asfaltiranje ulica i rješavanje javne rasvjete. Prošle godine Općina je započela s rekonstrukcijom starih magistralnih cjevovoda vode i plina u duljini 7 kilometara (procijenjena vrijednost radova oko 4 milijuna kuna). U tom projektu financijskim sredstvima sudjeluju Hrvatske vode i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, a radovi će biti završeni do kraja ove godine. U prošloj godini započeti su radovi na izgradnji kolektora odvodnje otpadnih voda u gospodarskoj zoni te je kupljeno 5.000 metara cijevi koji će biti položeni uz državnu cestu od naselja Božjakovina do Gračeca te uz županijsku cestu preko naselja Brckovljani. Usporedo tom trasom položit će novi cjevovod magistralnog vodovoda te će pripremiti teren za izgradnju nogostupa. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 30 milijuna kuna, a njegovu realizaciju Općina će ostvariti uz sufinanciranje Hrvatskih voda, Zagrebačke županije i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.


Izmjenom Prostornog plana 34 hektara kupljenog zemljišta uvršteno je u gospodarske zone, a detaljnim planom planirana je zona gospodarske namjene K-1 Božjakovina u površini od 18 hektara koja je popunjena novim investitorima "Furnir" iz Zagreba, "Toljan trans" iz Donjeg Dvorišća, "Darojković" iz Brckovljana, "Inox centar" iz Sesveta, "Sjemenara Zagreb" te Konzuma koji bi izgradio trgovinu i mini hladnjaču koja bi otkupljivala poljoprivredne proizvode proizvođača s područja općine. Novim Prostornim planom i ostali dio zemljišta od 70 hektara ulazi u gospodarsku zonu, a takvim razvojem gospodarstva i malog poduzetništva, veli načelnik Funtek, osigurat će se sredstva za daljnju izgradnju komunalne infrastrukture, prvenstveno kanalizacije, te ostalih vitalnih objekata važnih za rad lokalne zajednice (zgrada općinske uprave i pošta).


Načelnik spominje izgradnju perona u Prečecu i Božjakovini, uređenje groblja u Lupoglavu i Brckovljanima te izgradnju novog dijela groblja u Brckovljanima. Znatna sredstva uložena su u uređenje i dogradnju domova u vlasništvu Općine koji su danas privedeni svojoj namjeni. Preuređen je dom u Prikraju za potrebe dječjeg vrtića. Danas vrtić prima 70-tak djece, a radi se na tome da se prostor uskoro i proširi. U proteklih godinu dana uređena su tri nova igrališta i sada gotovo sva naselja imaju sportske terene koje najviše koriste djeca. Iz općinskog proračuna svake godine izdvajaju se znatna sredstva za sportske i kulturne djelatnosti te školske aktivnosti, a posebnu brigu vodimo o umirovljenicima i o obiteljima slabijeg socijalnog statusa, kazao je Funtek.


Zahvaljujući Zagrebačkoj županiji i ŽUC-u ovih dana dovršen je novoizgrađeni most na rijeci Zelini koji spaja Gornje i Donje Dvorišće, a do kraja godine započinje izgradnja novog mosta u Tedrovcu na rijeci Lonji. Vrijednost oba projekta iznosi oko 3 milijuna kuna.U sklopu obilježavanja Dana općine otvoren je novodograđeni dio Osnovne škole "Stjepan Radić" koji je izgrađen za nešto više od godinu dana. Prostor je povećan za četiri nove učionice, dva kabineta, a osiguran je i prostor radionice za majstora. U potkrovlju se pak otvara mogućnost za uređenje dodatnih šest učionica ili kabineta. Projekt vrijedan 3 i pol milijuna kuna financirala je Zagrebačka županija, a čast rezanja vrpce i otvaranja novog dijela škole upravo je pripala županu Zagrebačke županije mr. Stjepanu Kožiću.


Načelnik Funtek najavio je kako Općina zajedno s Područnom školom u Lupoglavu provodi postupak izrade dokumentacije za novu školu u tom naselju, a koja bi trebala biti osmogodišnja. Time bi se rasteretila Osnovna škola u Božjakovini. Sredstva za izradu projekta osigurana su u ovogodišnjem općinskom proračunu.Povodom Dana Općine Brckovljani zbog suradnje i financijskog ulaganja u općinske projekte uručene su prigodne povelje. Dodijeljene su Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka za sufinanciranje vodovoda na području općine u iznosu od milijun kuna, zatim Hrvatskim vodama za ulaganje od 2 milijuna kuna u izgradnju kanalizacije te Zagrebačkoj županiji radi financiranja dogradnje Osnovne škole u Božjakovini, a koje je realizirano u kratkom roku. 


Na sjednici su uručene i nagrade učenicima i mentorima Osnovne škole "Stjepan Radić" za sudjelovanje na državnim natjecanjima. Novčane nagrade od po 2.000 kuna svakom, uručene su učenicima Ivanu Grabercu i Ivanu Ilievskom za postignuto 3. mjesto na državnom natjecanju iz biologije, Stjepanu Gorniku za su djelovanje na državnom natjecanju iz fizike te Ivi Glavaš za sudjelovanje na državnoj smotri likovne kulture LIK 2006 . Njihovim mentorima Mariji Biočić, Matildi Šimunović, Robertu Samardžiću i Biserki Fruk uručene su nagrade od po 1.000 kuna. 


Predstavnici tvrtke BC Institut, koji su prisustvovali sjednici, posebno su još nagradili učenike Ivana Graberca i Ivana Ilievskog s novčanim iznosom od 700 kuna. U prigodnom svečanom programu sudjelovali su KUD "August Cesarec" te učenici OŠ iz Božjakovine, između ostalih, Domagoj Perković - prvonagrađen na županijskom Lidranu za pjesmu "Roditelji imajte vremena za mene", Leona Slatković Harčević također prvonagrađena na županijskom Lidranu za prozu "Pred izlogom" i Martina Krajnović dobitnica 2. mjesta na natječaju Hrvatskih pošta "Pišem ti pismo".


Pripremila: I. G. O.


     Objavljeno: 3.8.2006.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner