Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

UČENICIMA I STUDENTIMA OLAKŠICE ZA PRIJEVOZ26.10.2006.


Zagrebačka županija, Grad Dugo Selo te općine Brckovljani i Rugvica povećali su sveukupno izdatke za javni prijevoz učenika i studenata koji ove školske godine uz mala izdvajanja putuju do srednjih škola i fakulteta.


Zagrebačka županija prijevoznicima nadoknađuje 50% cijene za mjesečne ili godišnje karte srednjoškolaca i to kod ZET-a, HŽ-a i Čazmatransa. Studenti koji redovno pohađaju visokoškolske ustanove Zagrebačkog sveučilišta koriste besplatan prijevoz na području Zagreba, temeljem odluke Zagrebačkog poglavarstva. Priključne HŽ karte, uz polovični udio Županije, Grad Dugo Selo sufinancira s još 400 kuna godišnje. Istim iznosom sufinanciraju se i studentske priključne HŽ karte, no, studenti u ovom dijelu nemaju potporu Županije. Grad Dugo Selo s 400 kuna godišnje sufinancira karte učenicima i studentima za Čazmatrans, a za učenike pola cijene karte tog prijevoznika još podmiruje i Zagrebačka županija. Prema evidenciji 288 učenika s područja Dugog Sela koristi olakšicu za ZET-HŽ kartu, 233 učenika koristi povlastice za priključnu željezničku kartu, a 117 učenika koristi potpore za karte Čazmatransa. Studenti još do kraja mjeseca reguliraju svoja prava uz besplatan prijevoz za područje grada Zagreba. Trenutno se 235 studenata prijavilo za korištenje priključne željezničke karte, uz učešće Grada u cijeni od 400 kuna godišnje.


Uz polovičnu Županijsku subvenciju srednjoškolci s područja Rugvice i Brckovljana dobivaju općinske potpore za prijevoz u visini 25 posto ukupne cijene autobusne karte. Studenti koriste zagrebačku olakšicu za prijevoz na području grada Zagreba, a karte do granice Zagreba podupiru općine Rugvica i Brckovljani u visini 25 posto od ukupne cijene. Iz Brckovljana evidentirano je 350 korisnika subvencije, a iz Rugvice 280 korisnika.


Zbog različitosti pojedinih sredina, općina i gradova, različitih pravila prijevoznika i nejedinstvenog tarifnog sustava ostvarenje prava na ove potpore nije nimalo jednostavno. Mjerodavne odluke i popis učenika stizali su sa zakašnjenjem, satima se čekalo u redovima, dolazilo je do mnogih zabuna i gubljenja vremena. Prijevoznici su iskoristili trenutak i povećali cijene, neki navodno i do 50 posto, što je umanjilo željeni učinak Županije, Grada i općina za pomoć roditeljima u troškovima prijevoza. No, svi koji su platili manje nego što bi trebali bez ovih potpora mogu biti zadovoljni i nadati se unapređenju sustava prijevoza i financiranja troškova.


(N. K.)Objavljeno: 26.10.2006.


shadow
banner banner banner banner banner