Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Održana združena taktička vježba u pogonima PIK "Vrbovec" - VATROGASCI PROTIV AMONIJAKA6.6.2006.


U proizvodnim pogonima PIK-a Vrbovec 11. svibnja održana je taktička združena vježba gdje je u suradnji sa JVP-Grada Zagreba, te interventnom postrojbom DVD-a PIK Vrbovec, DVD-a Celine i DVD-a Vrbovec sudjelovala i operativna postrojba DVD-a Gračec. 


Ove vježbe s taktičkom pretpostavkom nekontroliranog oslobađanja velike količine amonijaka održavaju se u mjesecu zaštite od požara već dugi niz godina, a u PIK-u je akumulirano 80t tog bezbojnog plina, vrlo oštra mirisa, lako prepoznatljivog i u minimalnim količinama.


Pothlađen na -34 °C pri atmosferskom tlaku prelazi u tekuće stanje, a na -78 °C prelazi u kruto stanje. Izrazito lakši od zraka vrlo lako se oslobađa u vis u slučaju prodora iz zatvorenog sustava, a kao otrov II skupine postaje opasan. Pri koncentraciji od 2 000 ppm dolazi do gušenja i jakog kašlja, a pri koncentraciji od 5 000 ppm uvjetuje gušenje, cijanozu i trenutnu smrt. 


Amonijak u plinovitom stanju jako nadražuje kožu i to osobito vlažnu, a ukapljeni u dodiru s kožom uzročnik je teških opeklina uz pojavu plikova. Razumljivo je kako smo u toj činjenici prepoznali neposrednu opasnost za područje općine Brckovljani i šire, te je edukacija vatrogasaca za ovakve vrste intervencija posebno zahtjevna s osnovnim zadatkom zaštite vatrogasaca na intervenciji te zaštite i zbrinjavanja stanovništva. 


Amonijak je vrlo dobro topiv u vodi (60 g NH3 na 100 g H2O), pa se djelovanjem koncentriranih mlazova vode može uspješno apsorbirati i bitno ograničiti njegova koncentracija u zraku. 


Oprema za zaštitu vatrogasaca u ovakvim uvjetima intervencija izuzetno je skupa. Vatrogasac u trenutku takve vrste akcidenta mora imati na sebi opremu u vrijednosti 61.000 kuna, da bi zaštitivši sebe mogao i štititi ugroženo stanovništvo.


DVD Gračec je u okviru vježbe imao zadatak ulaska vatrogasaca u kontaminiranu prostoriju zbog izbave ugroženih osoba te djelovanja raspršenim mlazom na prostor oslobađanja amonijaka te njegove apsorpcije. 


Ovu vježbu su vrlo dobro organiziranom i posebno uspjelom, najvišim ocjenama ocijenili dužnosnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Državnog zavoda za toksikologiju, MUP-a, predstavnici tvrtke Kraš-Zagreb koji imaju slične opasnosti u okviru svoje firme.


Tajnik VZO Brckovljani: Marijan ĐURINEC


 Objavljeno: 6.6.2006.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner