Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BRCKOVLJANI3.8.2005.


Prošlo je 12 godina otkako je odlukom Sabora RH 1993. godine ponovno utvrđen status Općine Brckovljani, a kao datum obilježavanja Dana općine uzima se 1. kolovoza kada je 1892. godine Općina Brckovljani kao institucija i osnovana. Povodom tog povijesnog datuma, 28. srpnja održana je u prostorima OŠ "Stjepan Radić" u Božjakovini svečana sjednica Općinskog poglavarstva i Vijeća kojoj su bili nazočni brojni uzvanici.


U ime Zagrebačke županije skupu je nazočio potpredsjednik Županijske skupštine Nenad Sedlar, zatim zamjenica gradonačelnika Zagreba Ljiljana Kuhta Jeličić, predstojnica Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji Katarina Belec te brojni gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, uz naravno vijećnike i članove Poglavarstva Općine Brckovljani. 


Proslavi Dana općine prisustvovali su i istaknuti gosti iz Gradišća u Austriji, točnije iz Novog Sela (Neudorf) koje je predvodio načelnik Štefan Mikula.


Suradnja između Brckovljana i Novog Sela prvotno je ostvarena zahvaljujući Pavlu Carini, na polju vatrogastva između DVDa Stančić Štakorovec i Gradišćanskih Hrvata, a sada se ostvaruje i na višem nivou međupredstavnicima lokalnih jedinica, što će se, kako je naglasio načelnik Općine Brckovljani, posebno njegovati. 


U svom obraćanju predsjednik Vijeća Općine Brckovljani Milan Kralj najvećim dijelom osvrnuo se na bogatu povijest ovog kraja koji nosi sve predispozicije za gospodarski razvoj. Sam položaj na istočnom dijelu Zagrebačke županije, od grada Zagreba udaljen svega dvadesetak kilometara, upućuje na to. Općina se prostire na površini od gotovo 70 km2, a prema posljednjim podacima u njoj živi preko 7 000 stanovnika. Općinska vlast dosada je ulagala u razvoj općine, a sve u skladu i s mogućnostima proračuna, kazao je Kralj. Posljednjih mjeseci iz općinskog


 proračuna financirano je asfaltiranje ulica na području cijele općine, a po završetku projekta asfaltom će biti pokriveno više od 90 posto ulica. U završenoj fazi je donošenje Prostornog plana koji će otvoriti vrata za mnoge druge projekte. 


Načelnik Općine Željko Funtek, govorio je o programskim planovima ove vlasti, koja je stavila naglasak na izgradnju komunalne infrastrukture. Danas su sva naselja opskrbljena vodom, plinom i javnom rasvjetom, a projekt vrijedan 15 milijuna kuna Općina je ostvarila u suradnji s Hrvatskim vodama, Zagrebačkom županijom i većine građana koji su sufinancirali izgradnju, kazao je Funtek. U toku 2003. godine započeli su radovi na rekonstrukciji magistralnog vodovoda i plinovoda ukupne duljine 7 kilometara, a čije će vrijednost radova iznositi 6,5 milijuna kuna. Ovih dana završit će se asfaltiranje ulica duljine 22 kilometara, a troškovi tog projekta iznosit će 7,7 milijuna kuna.


Ove godine planirana je izgradnja sustava za odvodnju i nogostup uz državnu cestu Božjakovina Gračec ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna koju će realizirati uz pomoć Hrvatskih voda, Zagrebačke županije, ministarstava i predpristupnih europskih fondova. Razvoj općine načelnik Funtek vidi u proširenju gospodarske zone koja će uz postojećih 50 hektara novim Prostornim planom biti proširena na još 100 hektara. Za isto područje zasada su zainteresirana četiri investitora.


Prigodom Dana općine uručene su zahvalnice Hrvatskim vodama i Zagrebačkoj županiji za pomoć u izgradnji infrastrukture, a priznanje i novčanu nagradu dobila je učenica OŠ “Stjepan Radić" iz Božjakovine Iva Glavaš za sudjelovanje na državnom natjecanju u likovnoj kulturi te njezin mentor i akademski umjetnik Robert Samardžić. 


U prigodnom kulturno umjetničkom programu sudjelovali su učenici OŠ "Stjepan Radić", a sa spletom posavskih plesova predstavili su se i članovi KUD-a „August Cesarec“.Objavljeno: 3.8.2005.


shadow
  • foto
  • foto
  • banner banner banner banner banner