Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Predstavnici Općine Brckovljani u posjeti Gradišćanskim Hrvatima u Novom Selu - PROŠIRENA SURADNJA NA KULTURNOM I GOSPODARSKOM POLJU23.11.2005.


Načelnik Općine Željko Funtek, zajedno s potpredsjednikom Općinskog vijeća Milom Selakom, članom Poglavarstva te ujedno ravnateljem Osnovne škole "Stjepan Radić" iz Božjakovine Jurom Miškovićem te ravnateljem Centra "Stančić" mr. Ivanom Vrgočem posjetili 22. i 23. listopada austrijsko Novo Selo - Neudorf, nakon što su ih u kolovozu, uz Dan općine Brckovljani, posjetili predstavnici iz Austrije. 


Povod ovom posjetu bila je proslava dodjele nagrade Hrvatske matice iseljenike za kulturu najuspješnijem selu hrvatskih manjina u europskim državama pod nazivom Najselo, koja je ove godine pripala Novom Selu. Kako se navodi u obrazloženju, razlog nagrađivanja Novog Sela je velik broj žitelja koji se uspješno služe te prenose hrvatski jezik s generacije u generaciju. Tu su brojne udruge i pojedinci koji čuvaju i šire hrvatske kulturne vrijednosti, zatim njihova uspješna suradnja s mnogim hrvatskim seoskim zajednicama i društvima u Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj kao i u zemlji njihovih predaka - Hrvatskoj. Osim toga načelnik općine Štefan Mikula, kao i ostali predstavnici općine brinu o zaštiti prava hrvatske manjinske zajednice i podupiru aktivnosti vezane uz očuvanje hrvatske svijesti, jezika i kulture. 


Nagradu je načelniku Š. Mikuli uručila Ivana Sučec Trakoštanec, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Pododbora za hrvatske manjine u europskim državama.


Dan ranije u Novom Selu svečano je otkrivena spomen ploča za civilne žrtve Drugog svjetskog rata i Židove sugrađane žrtve NS-režima, kao i "HONVED-SPOMENIKA" iz 1910. godine, u suradnji Općine i Društva za muzej i kulturu Novo Selo.


Uspješno ostvarena suradnja Općine Brckovljani i Općine Novo Selo proširuje se i na kulturno i gospodarsko polje, izjavio je po dolasku načelnik Ž. Funtek. Tako je dogovoren ponovni dolazak predstavnika Novog Sela na Dan općine Brckovljani sljedeće godine, kada će u sklopu smotre folklora nastupiti sa svojim kulturno umjetničkim društvom. 


Na gospodarskom planu Novo Selo kao jedinica lokalne samouprave na području Europske unije u potpunosti daje Općini Brckovljani svoju podršku pri natjecanju za pojedine predpristupne fondove EU, bez čije podrške je gotovo nemoguće se natjecati. U prilog tome govori podatak kako je član Poglavarstva Općine Novo Selo predstavnik EU koji zastupa Republiku Hrvatsku za predpristupne fondove, kazao je načelnik Funtek.Objavljeno: 23.11.2005.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner