Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Olimpijci Krešo Žalig, Mladen Bekavac i Boris Majer iz Centra "Stančić" vratili se iz Japana OSVOJENA TRI ZLATA, DVA SREBRA I JEDNA BRONCA!22.3.2005.


U nedjelju 6. ožujka nakon 11-satnog leta vratili su se hrvatski olimpijci iz Japana. Oni su sudjelovali na Specijalnim zimskim Olimpijskim igrama koje su počele 26. veljače i održavale se u nekoliko japanskih gradova, a svečano otvorenje održano je 28. veljače u Naganu. Specijalna Olimpijada je program koji se bavi sportskom aktivnošću osoba s posebnim potrebama svih uzrasta i sposobnosti. Natjecanja vezana za ljetne i zimske Olimpijske igre održavaju se svake četvrte godine. Ovogodišnja 8. po redu zimska Olimpijada obuhvatila je rekordnih 86 zemalja iz cijelog svijeta s preko 2700 natjecatelja i trenera, više od 1200 predstavnika roditelja, preko 8500 volontera i više od 1000 novinara predstavnika svih medija.


Hrvatska delegacija brojila je ukupno 12 članova, od toga 7 natjecatelja, 3 trenera, sportskog direktora Ivana Kosa i predsjednice SO Verice Haraminčić. Brzi klizači Petar Kalks i Jasmin Habulin s trenerom Vladom Strbadom natjecali su se u Naganu, crosscountry skijaši Željko Gašparović i Dražen Šarić s trenerom Laslom Bruckerom nastupili su u Hakubi. Alpsko skijanje predstavljali su olimpijci iz Centra Stančić: Krešo Žalig, Mladen Bekavac i Boris Majer s trenerom Ivanom Novakom. Bili smo smješteni u poznatom zimskom centru Shiga Kogenu, a program natjecanja bio je vrlo zgusnut i naporan jer smo se prijavili za nastup u sve tri alpske discipline.


Naš nastup može se ocijeniti uspješnim jer su već prvog dana osvojene i prve medalje. Zadnjeg dana nakon tri održane discipline skijaši iz Stančića osvojili su ukupno tri zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. Krešo Žalig, rođen u Dugom Selu, bio je naš najuspješniji natjecatelj s dva zlata u spustu i veleslalomu te srebrom u slalomu. Mladen Bekavac osvojio je zlatnu medalju u spustu, srebrenu u veleslalomu i brončanu u slalomu, a Boris Majer bio je korak do medalje s dva četvrta mjesta u spustu i veleslalomu te petim mjestom u slalomu.


Ukupno su s ostalim disciplinama hrvatski olimpijci osvojili četiri zlatne, tri srebrene i tri brončane medalje. Prekrasno otvaranje igara, ljubazni domaćini, upoznavanje drugačije kulture i načina života, egzotična jela, dragi volonteri koji su nam pomagali u svakodnevnom snalaženju i još mnogo sitnih detalja i anegdota ostavili su nezaboravan trag u našem doživljaju ovih Olimpijskih igara.


Tekst i fotografija: Ivan NOVAK, prof.Objavljeno: 22.3.2005.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner