Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

Integracijska igraonica u Prikraju suočena s problemom daljnjeg funkcioniranja - TRATINČICA - BITI ILI NE BITI?21.12.2004.


Nakon promjene strukture upravljačkog tijela u Centru za rehabilitaciju i radnu terapiju "Stančić" njihov posljednji projekt realiziran u suradnji s tadašnjim Ministarstvom rada i socijalne skrbi i Općine Brckovljani došao je do prijelomnog trenutka. Do 31. prosinca ove strane trebale bi definitivno odlučiti hoće li nakon devet mjeseci rada Integracijske igraonice "Tratinčice" u Prikraju 40-tak djece i dalje pohađati ovu igraonicu. Naime, prema odluci novog Upravnog vijeća Centra Stančić nakon tog roka igraonica više neće funkcionirati u sklopu Centra, odnosno njegovi djelatnici više neće voditi igraonicu. Ova vijest uznemirila je mnoge ljude - osobito roditelje djece koja su pohađala igraonicu. Bez obzira što je 35-ero roditelja, stavilo svoje potpise na peticiju i poslali je na adresu Upravnog vijeća Centra kako bi igraonica i dalje radila - stav Vijeća ostao je nepromijenjen.


Općina Brckovljani stala je na stranu roditelja te je mišljenja da igraonica treba i dalje ostati u sastavu Centra, odnosno bilo bi poželjno da Centar dobije suglasnost za obavljanje predškolskog odgoja kako bi ubuduće igraonica mogla djelovati u sklopu Centra, kazao je načelnik Općine Željko Funtek. Općina je tijekom proteklog razdoblja upućivala mnogobrojne upite i dopise na adresu Centra i sadašnjeg Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Centar je nakon niza dopisa odgovorio kako je UV Centra prema mišljenju i preporuci Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi donijelo odluku o napuštanju programa integracijske igraonice shodno zahtjevu Općine Brckovljani, što načelnik Funtek kategorički odbija jer Općina to nikada nije zatražila. Nakon niza neuspjelih pokušaja kontaktiranja ministra zdravstva A. Hebranga, načelnik Funtek uspio je 9. prosinca u telefonskom razgovoru s ministrom saznati kako on nije obaviješten da je Ministarstvo dalo mišljenje Centru o napuštanju programa igraonice. Tom prilikom dogovoren je sastanak predstavnika svih strana - Općine, Centra i Ministarstva kojeg će predstavljati državni tajnik N. Žganec, te predstavnika roditelja, a koji će se održati 22. prosinca u Zagrebu. Na sastanku trebala bi se konačno razjasniti sudbina igraonice, a tako i djece koja ju pohađaju. Bespredmetno je podsjećati kako je igraonica "Tratinčica" jedina na području općine, a i šire, koja po povoljnoj cijeni nudi organiziran smještaj za predškolsku djecu. Ekonomska cijena iznosi 1.000 kuna mjesečno, od čega 550 kuna sufinancira općinski proračun, a 450 kuna roditelji. No, ukoliko se cijela situacija s igraonicom riješi nepovoljno za djecu i roditelje, veli Funtek, Općina ima alternativu. Naime, na pozivni natječaj odazvala su se tri zainteresirana kandidata koji su voljni organizirati dječji vrtić na ovom području, a vrtić će naravno biti smješten u prostoru bivšeg društvenog doma u Prikraju, zaključuje na kraju Funtek.


 


Tekst i fotografija: Iva GrgićObjavljeno: 21.12.2004.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner