Josipa Zorića 1, 10370 Dugo Selo
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

S Godišnje skupštine DVD-a Brckovljani - IDUĆE GODINE OBILJEŽAVANJE 110. GODINE RADA1.3.2004.


Jedno od najjačih i najbrojnih vatrogasnih društava, uz DVD Gračec, sljedeće godine obilježit će 110. godišnjicu rada i djelovanja na području općine Brckovljani.


Bila je to prilika da se prisjeti na same početke razvoja vatrogastva kada su prvi dobrovoljci s vilama, lopatama, granjem i kantama vode iz bunara i tadašnjih rupa koje su služile za napajanje stoke i pranje rublja, pokušavali spašavati iz ralja vatre ljude i njihovu imovinu.


Tek kasnije nabavljena je ručna štrcaljaka. Od prvog dana osnutka 1895. godine karakter i smisao Društva bila je humanost i volonterstvo, a taj smisao i zadatak, kao i sam naziv organizacije ostao je do današnjih dana, s poznatom uzrečicom "Vatru gasi, brata spasi", kazao je to tajnik DVD-a Brckovljani Marijan Geceg u svom izvješću na Godišnjoj skupštini društva 21. veljače u matičnim prostorima.


DVD Brckovljani sada broji 51 člana, od toga 34 operativna, 5 pričuvnih, jedan začasni i 11 vatrogasne mladeži, s time da je tu večer svečano u članstvo primljeno još troje članova mladeži (Krunoslav Kažek, Ivan Kičimbači i Matija Škrokov) te jedan "senior" operativni član (Neven Škrokov). U protekloj godini DVD Brckovljani interveniralo je 16 puta, na teritoriju općine 14 puta, jedna intervencija bila je na teritoriju VZG Sv. Ivan Zelina te jednom na području VZG Dugo Selo. Kupljena je potrebna oprema u iznosu 42.500 kuna te je uređeno igralište, odnosno poligon za vježbe u dogovoru s Općinom Brckovljani, a uređena je i garaža autocisterne. Zbog izuzetne suše prošle godine, DVD Brckovljani organizirao je i prijevoz vode za potrebe stanovništva i napajanje vode, tijekom kojeg je izvoženo 78 cisterni, odnosno 546 kubika vode.


U sljedećoj godini pored redovitog cilja preventivnog djelovanja na polju protupožarne zaštite i proširenja članstva, Društvo će nastojati pripremiti se za svečano obilježavanje 110. jubileja. Financijskim planom za 2004. godinu planira se prihodovati 218.469 kuna, od čega će iz proračuna Općine Brckovljani za redovnu djelatnost, zatim za tehničku operativnu postrojbu te za uređenje doma ukupno biti dotirano 135.000 kuna. Na sjednici DVD nazočio je i načelnik Općine Željko Funtek koji je izrazio ponos na radne i natjecateljske rezultate brckovljanskih vatrogasca, kao i zbog mnogobrojne vatrogasne mladeži koja je te večeri pratila Skupštinu.


Sjednici su također nazočili predstavnici VZ Zagrebačke županije, dopredsjednik Josip Kelšin, ujedno predstavnik VZG Dugo Selo, zatim predstavnici VZO Brckovljani i DVD-a Tugonjica Podgrađe iz Krapinsko-zagorske županije. Na sjednici su također uručena priznanja članovima Društva i to Slavku Jukiću, Ivici Jukiću, Iliji Jukiću i Damiru Gecegu za 20 godina, te Domagoju Barbariću i Stjepanu Čanadžiji za 10 godina članstva.


Iva GRGIĆObjavljeno: 1.3.2004.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner