Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

DVD GRAČEC I NJEGOVIH 50 GODINA3.6.2004.


Na sam datum osnutka, 30. svibnja, Dobrovoljno vatrogasno društvo Gračec obilježilo je svojih pola stoljeća. Jubileju vrijednom pažnje nazočio je veliki broj gostiju - iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Željko Kovač, Općine Brckovljani, načelnik Željko Funtek, zatim iz VZO Rugvica, Dugo Selo i Brckovljani te mnogobrojni predstavnici DVD-a okolnih gradova, općina i mjesta.


Sve je započelo pokaznom vježbom domaćina pred Vatrogasnim domom, i to akcijom spašavanja iz tavanskih prostora. Zavidna brzina i spretnost u baratanju vatrogasnom opremom opravdala je njihovu kategorizaciju B postrojbe - središnje javne postrojbe na području općine.


Ono što čini posebnim ovo društvo je velik broj mladih volontera vatrogasaca, što se moglo primijetiti u atmosferi koja je vladala prilikom Skupštine. Zapanjujući je podatak da starosni prosjek ukupno 59 članova iznosi 25 godina, duplo manje od ukupne starosti Društva! Je li razlog tome što se tradicija i njegovanje vatrogastva prenosi iz generacije u generaciju, saživjevši u svaku poru humanitarnog, društvenog i kulturnog života ovoga kraja (poznato je da su DVD-i od nekada bili centar života manjeg mjesta), ili je pak tom prosjeku doprinijelo mlado rukovodstvo Društva? Svojim načinom rada - uvijek u korak s vremenom - (DVD Gračec ima svoju web i wap stranicu, a jedino je Društvo koje je prigodom proslave 50. jubileja izdalo prigodnu monografiju), utjecavši da mlađe generacije svoje slobodno vrijeme troše za opći humanitarni cilj, a ne, kako to obično biva, za zadovoljenje vlastitih interesa. Tu dilemu ne možemo riješiti jer je i nema - svaka od spomenutih činjenica doprinijela je uspješnom radu DVD-a Gračec. Na tome su im zahvalni stanovnici Gračeca i cijele općine Brckovljani.


Za sve koji su na bilo koji način potpomogli radu DVD-a Gračec na Skupštini su uručene zahvalnice i spomen diplome, a bilo ih je mnogo. Najveće priznanje tog dana primili su Mato Švedi i Josip Rusan, osnivači DVD-a. Za 30 godina aktivnosti u Društvu priznanje je primio Željko Rusan dok su za 20 godina aktivnosti primili Marijan Đurinec i Mijo Mihović, a uručena su i za 10 godina rada. Prigodom obraćanja okupljenima Željko Funtek, načelnik Općine Brckovljani koja je ujedno bila glavni pokrovitelj svečanosti, čestitao im je na dosadašnjem uspješnom radu, istaknuvši potrebu za vatrogascima "i u dobru i u zlu" te im tom prilikom uručio rođendanski poklon - ček na 30.000 kuna.


(Iva GRGIĆ)


 


POČECI DVD-a GRAČEC


Ne tako daleke 1954. godine na obiteljskom dvorištu Josipa Rusana u Gračecu osnovan je DVD Gračec. Osnivači DVD-a su bili Drago Lepan, Antun Grum, Josip Rusan, Slavko Švedi, Stjepan Haboić, Josip Ferinovec, Stjepan Lepan, Ivan Dokuš, Mato Kraljiček, Dragica Švedi, Dragica Forgač, Nada Novačić, Slavica Novačić, Drago Novačić, Vlado Lepan, Đuro Bišof, Josip Bišof i Franjo Kveštek, koji su toga dana izabrali Upravni odbor: Slavko Švedi za predsjednika, Antun Grum za tajnika, Stjepan Haboić za blagajnika, Drago Lepan za zapovjednika, Stjepan Švedi za zamjenika zapovjednika, Josip Rusan za spremištara, Slavko Bastalec za vođu odjeljenja, Slavica Novačić za vođu odjeljenja. Nadzorni odbor činili su Vjekoslav Šodec, Mato Šodec ml., Dragica Forgač.


Već 1955. godine dodijeljeno je građevinsko zemljište na sadašnjoj lokaciji za izgradnju vatrogasnog doma koji se počeo graditi sljedeće godine. Uz samostalni mukotrpni rad i mnoge zapreke dom je 1958. godine pušten u nužnu upotrebu, a stariji vatrogasci se i danas sa sjetom sjećaju tih dana kad se na ciglani u Dugom Selu radila cigla za dom, na način kojim su za 80.000 komada sirove cigle za izgradnju dobili 20.000 komada pečene cigle.


Tek 1972. godine dobiveno je prvo vozilo i to vatrogasno navalno vozilo Opel - Blitz iz 1938. godine kao poklon tadašnjeg Vatrogasnog saveza općine Dugo Selo, koji je bio u postrojbi do 1986. godine kada je prodan Jadran-filmu Zagreb, a danas se koristi u snimanju ratnih filmova.


Sve nadalje dio je "bliskije" prošlosti"…


(Iva GRGIĆ)Objavljeno: 3.6.2004.


shadow
  • foto
  • banner banner banner banner banner