Kralja Zvonimira 9, Brckovljani
img1
Tel: 01/2753-524
sjena

Vijesti

banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner banner

U Općini Brckovljani najavljuju: GUBITKE VODE SVEST ĆEMO NA DESET POSTO1.5.2003.


Činjenica da je Dukom zajedničko komunalno poduzeće Grada Dugog Sela, te općina Brckovljani i Rugvica ne znači da građani Brckovljana moraju solidarno snositi enormne troškove gubitaka u vodovodnoj mreži, koji su u prosjeku oko 40 posto, a najveći su upravo u Dugom Selu gdje su na pojedinim mjestima gubici i do 70 posto izjavio je načelnik općine Brckovljani Željko Funtek, koji je ujedno i član Skupštine Dukoma. Upravo je posljednja sjednica Skupštine društva i prihvaćanje Programa sanacije mreže u desetogodišnjem periodu i potaklo općinu Brckovljani na ovakav stav. Smatrao sam, kaže Funtek, da Dukom od prodaje dionica Zagrebačke banke i zemljišta u Božjakovini, što su glavni izvori sanacije sukladno spomenutom Programu, ne može kvalitetno i pravovremeno sanirati mrežu. Tražio sam stoga da grad i općine u sanaciju ulože i dio svojih sredstava, te da ih udruže sa sredstvima Hrvatskih voda, što bi dovelo do promptnog rješavanja problema, kaže Funtek. O takvom se prijedlogu međutim, dodaje, na Skupštini nije čak ni glasovalo, pa su Brckovljani prisiljeni sami poduzeti odlučne mjere.


Kao jednu od prvih mjera Funtek je najavio postavljanje mjernog uređaja na ulasku glavnog vodovoda u općinu Brckovljani, što je sada izvedivo s obzirom da Vrbovec uskoro neće vodu dobivati putem istog vodovoda. Time će se točno znati koliko vode troše Brckovljani, kaže Funtek, te dodaje da je općina već izradila projektnu dokumentaciju, a uskoro će dobiti i građevinsku dozvolu za vodovode Božjakovina – Gračec i Božjakovina – Brckovljani - Gračec. Za ove vodovode, kao i za novu prepumpnu stanicu u Brckovljanima, već je osiguran i dio sredstava. Hrvatske vode će dati 600.000 kuna, od komunalne individualne potrošnje prikupljeno je 300 000, a općina će u proračunu osigurati još 200 000, što će u prvoj godini biti dovoljno barem za nabavku cijevi. Već sada Brckovljani imaju preko 60 posto nove mreže s minimalnim gubicima vode, a izgradnjom spomenutog vodovoda smanjit će gubitke ispod deset posto.


Realizacijom tog plana voda bi u Brckovljanima uskoro mogla pojeftiniti za 30 posto, a to će, smatra Funtek, biti veliki podstrek i razvoju gospodarstva koje će time ostvariti velike uštede pa taj projekt Funtek smatra značajnijim za njegov razvoj od davanja skupih poduzetničkih kredita. Nakon sanacije vodovoda, isto će, prema Funtekovim riječima, biti učinjeno i s plinovodnom mrežom.


(Nenad HALEUŠ – MALI)


   Objavljeno: 1.5.2003.


shadow
banner banner banner banner banner